Quantcast
Ξέπλυμα χρήματος: Στο στόχαστρο γονικές παροχές και δωρεές - Τι εντόπισε η ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Ξέπλυμα χρήματος: Στο στόχαστρο γονικές παροχές και δωρεές – Τι εντόπισε η ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν δωρεές χρηματικών ποσών και γονικές παροχές που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα, καθώς έχουν διαπιστωθεί πολλές περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας.

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ για δωρεές και γονικές παροχές (συγγενείς πρώτου βαθμού – γονείς σε παιδιά και αντιστρόφως και παππούδες σε εγγόνια) από τη μια πλευρά βοήθησε τις οικογένειες στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων χωρίς φόρο, από την άλλη έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να εκμεταλλευθούν τις διατάξεις, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν «μαύρο» χρήμα.

Γονικές παροχές

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις παράνομες περιπτώσεις που εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καταλόγισε φόρο 10%, καθώς οι περισσότερες προέρχονται από γονείς σε παιδιά χωρίς –όπως προαναφέρθηκε– να έχει τηρηθεί η νομοθεσία, η οποία ορίζει ρητώς ότι οι μεταφορές χρημάτων πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (ή με τραπεζική επιταγή).

Οι ύποπτες δωρεές

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή εντοπίστηκαν δωρεές χρηματικών ποσών από αδελφό σε αδελφό όπου δεν ισχύει αφορολόγητο όριο και μάλιστα επειδή δεν δικαιολογήθηκε η προέλευση των χρημάτων, εκτός του φόρου δωρεάς (από αδελφό σε αδελφό 20% επί του ποσού) καταλογίστηκαν και πρόστιμα προσαύξησης περιουσίας από άγνωστη πηγή.

Τριγωνικές συναλλαγές

Από τις χιλιάδες υποθέσεις που έχουν εξετάσει τόσο οι εφορίες όσο και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, έχουν εντοπιστεί και φορολογούμενοι που προσπάθησαν να παρακάμψουν τη νομοθεσία με τριγωνική συναλλαγή.

Ουσιαστικά διαπιστώθηκε η καταστρατήγηση της διάταξης του αφορολογήτου δωρεών (που ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ) μέσω τριγωνικής δωρεάς από αδελφή σε αδελφό μέσω μητέρας. Δηλαδή η αδελφή έκανε δωρεά στη μητέρα και η τελευταία στον αδελφό, κάτι που απαγορεύεται εάν δεν περάσει διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις δωρεές

Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Εάν αυτό είναι σύντομο, ενδεικτικά όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, προκύπτει ισχυρή ένδειξη ότι, κατ’ αρχάς, οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό και, εφόσον ο σκοπός καταστρατήγησης τεκμηριώνεται και από τα υπόλοιπα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, επιβάλλεται εις βάρος του τελευταίου (πραγματικού) δωρεοδόχου φόρος δωρεών, ως η δωρεά να είχε πραγματοποιηθεί απευθείας από τον πραγματικό δωρητή προς τον τελικό δικαιούχο αυτής.

Αντιστρόφως, εάν μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα μεταξύ των διαδοχικών δωρεών, ενδεικτικά εάν εκτείνεται πέραν του εξαμήνου, συνάγεται ότι οι διαδοχικές δωρεές δεν έχουν γίνει με σκοπό την καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων, εκτός εάν η ελεγκτική αρχή τεκμηριώσει με συγκεκριμένα στοιχεία την καταστρατήγηση αυτών.

Με οδηγίες που εξέδωσε η φορολογική διοίκηση διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, πότε και πού επιβάλλεται φόρος, πότε η συναλλαγή είναι αφορολόγητη και πότε καταλογίζεται φόρος δωρεάς.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.