Quantcast
Ρεύμα: 'Ολες οι πληροφορίες για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς - Ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: ‘Ολες οι πληροφορίες για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς – Ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τα κρατικές επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) ρεύματος μηνός Αυγούστου. Τα παραπάνω θα γνωστοποιηθούν στις 2 Αυγούστου, όπως είπε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σημειώνεται δε πως η επιδότηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια θα είναι οριζόντια και πως θα αφορά την κατανάλωση ρεύματος για τις πρώτες 500 KWh ενώ πιο αυξημένη αναμένεται να είναι για τους καταναλωτές με τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας τύπου «ΚΟΤ Γ».

Το ύψος της επιδότησης

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιδότηση αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 0,3 ευρώ και 0,4 ευρώ αφού στόχος είναι η τελική χρέωση για τους καταναλωτές να μην υπερβαίνει τα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο αλγόριθμος για τα κυμαινόμενα τιμολόγια Αυγούστου δείχνει πως χωρίς αύξηση της έκπτωσης:

  •  Στο πράσινο οικιακό τιμολόγιο η 500 πρώτη κιλοβατώρα διαμορφώνεται στα 0,22 λεπτά από 14,3 λεπτά
  • Στο κίτρινο επιχειρηματικό τιμολόγιο  ανέρχεται στα 0,23 λεπτά από 14,19 λεπτά

Οι ανακοινώσεις για τον έκτακτο φόρο στους παραγωγούς

Η διάταξη για την επιβολή τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μηνός Αυγούστου θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως  ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στην ίδια διάταξη θα περιληφθεί η μόνιμη ρύθμιση για την αντιμετώπιση εκτάκτων κρίσεων στην αγορά ενέργειας, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, πρόσθεσε ο υπουργός. Ακολούθως και αφού οριστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εν λόγω ρύθμιση θα τεθεί στον νέο Επίτροπο Ενέργειας καθώς η παρέμβαση αυτή κινείται στα όρια της σχετικής Οδηγίας. Η οποία επιτρέπει παρεμβάσεις στην αγορά αλλά με πολύ πιο αυστηρές προϋποθέσεις που δεν εμπίπτουν στην τωρινή εικόνα της αγοράς.

Ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης δεν είναι αποδεκτό να επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές στην Κεντρική Ευρώπη όπου οι διασυνοριακές διασυνδέσεις είναι πολύ πιο ισχυρές σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας. «Όταν υπάρχουν ακραίες καταστάσεις πρέπει να υπάρχουν και εργαλεία παρέμβασης» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Πάντως ο φόρος αυτός ενδέχεται να έχει τη μορφή «ευρώ ανά μεγαβατώρα» φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Υπενθυμίζεται δε πως στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα φυσικού αερίου ήταν η αντίστοιχη εισφορά που είχε επιβληθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αλλά μετά μετατράπηκε σε 5% της τιμής του φυσικού αερίου, όπως διαμορφώνεται στον κόμβο TTF.

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πόσο έπεσε σήμερα η τιμή χονδρικής ρεύματος στη χώρα

Λίγο πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινείται σήμερα η τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα euenergy.live,  η τιμή χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας μειώνεται κατά 9% και διαμορφώνεται στα 103.53 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 114.39 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Εάν συγκριθεί όμως η σημερινή της τιμή της χονδρικής ρεύματος με αυτή της 22 Ιουλίου διαπιστώνεται πως καταγράφεται μια πτώση της τάξεως του 52% καθώς ήταν στα 219.28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.