Γεωργαντάς: Η ποιότητα των ελληνικών γεωργικών προϊόντων είναι η σημαντικότερη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό

γεωργία

γεωργία

Η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα «αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε ημερίδα, με αντικείμενο την ανάδειξη καλών πρακτικών και την βράβευση παραγωγών, στο πλαίσιο της 12ης απονομής βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς».

«Έχουμε την τύχη να ζούμε και να παράγουμε σε ένα τόπο ευλογημένο», επεσήμανε ο υπουργός και συνέχισε: «Στόχος και επιθυμία όλων ημών που ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να είναι η κάθε χρόνια να είναι ακόμη καλύτερη για τον κάθε αγρότη. Να μην έχουμε απλά τον Αγρότη της Χρονιάς. Να έχουμε όλο και καλύτερες χρονιές για τον αγρότη». Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι ο τιμώμενος «Αγρότης της Χρονιάς» είναι ευπρόσδεκτος, οποιαδήποτε ημέρα επιθυμεί, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενημερωθεί για τα προγράμματα που τρέχουν και «να δώσει το δικό του τόνο ως άνθρωπος της παραγωγής», να καταθέσει την εμπειρία του, ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες για την αγροτική παραγωγή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ενεργειακή κρίση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάδειξη, λόγω αυτής, ζητημάτων επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και στήριξης της παραγωγής. Επεσήμανε, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τα οποία, όπως είπε, ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2021.

«Με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα που ξεπέρασαν τα 500 εκατομμυρίων ευρώ καταφέραμε να δώσουμε σημαντική στήριξη στους παραγωγούς. Παράλληλα, οι αγρότες μας ωφελήθηκαν από τη σύνολο των μέτρων για το γενικό πληθυσμό που ξεπέρασαν τα δέκα δισ. ευρώ. Μέτρα στήριξης, τα οποία λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όσο διαρκεί η κρίση» είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε:

«Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η Ελλάδα κλήθηκε να πάρει μέτρα, που και την επάρκεια αγαθών και τη συνέχιση της στήριξης της ελληνικής παραγωγής αγαθών, έπρεπε να διασφαλίσει. Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις απαιτείται εθνική συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση. Απαιτείται η προβολή του κοινού συλλογικού και εντέλει εθνικού συμφέροντος, έναντι του κλαδικού, ή εταιρικού, ή και προσωπικού συμφέροντος».

Ο κ. Γεωργαντάς ευχαρίστησε όσους υιοθετούν τις καλές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, και παράγουν προϊόντα, τα οποία διακρίνονται για την εξαιρετική τους ποιότητα στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

«Θέλω να τους συγχαρώ και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στις διεθνείς αγορές κάθε τι το ελληνικό έχει ταυτιστεί με την ποιότητα. Αυτήν την ποιότητα οφείλουμε να τη διατηρούμε και να την ενισχύουμε γιατί αποτελεί το σημαντικότερο το ισχυρότερο όπλο μέσα στο σκληρό ανταγωνιστικό κόσμο της σύγχρονης εποχής. Μιας εποχής, που με δραματικό τρόπο έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής».

Στις προκλήσεις που αναδεικνύονται στο σύγχρονο κόσμο με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει όλο τον πλανήτη, σε συνδυασμό με την έκρηξη του δημογραφικού αλλά και με την άνιση κατανομή του, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται αύξηση του δημογραφικού στον πλανήτη είναι εκείνες, οι οποίες διαθέτουν μικρότερη πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καθώς και μικρότερη αναλογικά γεωργική γη, λόγω του υπερπληθυσμού και της ερημοποίησης, την ίδια στιγμή που η Δύση διαθέτει τεχνολογικές λύσεις, αλλά αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού της. Σημείωσε, ότι «την επόμενη δεκαετία ζητείται διπλασιασμός της παραγωγής και την αμέσως επόμενη τριπλασιασμός της», ώστε να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες σε όλο τον πλανήτη. Σημείωσε, ότι ταυτόχρονα, όλα αυτά αναδεικνύουν και την ανάγκη για μεγαλύτερη επιστημονική υποστήριξη και χρήση των ορθών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα, όπως επίσης και την εμπλοκή περισσότερων νέων στην παραγωγική διαδικασία.

«Να βοηθήσουμε να μπουν νέοι στον πρωτογενή τομέα, να ασχοληθούν με επιστημονικό τρόπο με την παραγωγή» είπε ο πρώην υπουργός.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

Exit mobile version