Quantcast
1ο Industry Summit 2024: Ελληνική βιομηχανία, η ευκαιρία του reshoring και η πρόκληση της στρατηγικής αυτονομίας - enikonomia.gr
share

1ο Industry Summit 2024: Ελληνική βιομηχανία, η ευκαιρία του reshoring και η πρόκληση της στρατηγικής αυτονομίας

δημοσιεύτηκε:

Η πράσινη μετάβαση και η σύνδεσή της με την εφοδιαστική αλυσίδα, η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και η εταιρική ευθύνη και το reshoring βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τη διάρκεια του τέταρτου πάνελ, του 1ου Industry Summit 2024 του ομίλου REAL Group.

της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα που προβλήθηκαν ήταν η αναδυόμενη τάση της επιστροφής βιομηχανικών δραστηριοτήτων εγγύτερα στις εγχώριες αγορές των μεγάλων επιχειρήσεων ή σε γειτονικές χώρες-το λεγόμενο «reshoring». Επιπλέον, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, η εξέλιξη αυτή διαγράφει υπό προϋποθέσεις μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική βιομηχανία, στο πλαίσιο μάλιστα και της ευρωπαϊκής πολιτικής για στρατηγική αυτονομία.

«Μόνο τον Οκτώβριο η Κίνα επένδυσε 11 δισεκατομμύρια για να αγοράσει κοιτάσματα σε Τρίτες χώρες. Ενώ την ίδια στιγμή, μας είπαν ότι δεν θεωρούν καλή ιδέα να εξάγουν πρώτες ύλες αλλά τελικά προϊόντα» δήλωσε ο CEO ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ – Πρόεδρος ΔΣ ΣΜΕ, Γιαζιτζόγλου Κωνσταντίνος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στον ελληνικό ορυκτό πλούτο, λέγοντας ότι η χώρα είναι ευλογημένη από πλευρές υπεδάφους. «Η Ελλάδα έχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας» επεσήμανε ο κ. Γιαζιτζόγλου.

Η επίλυση του ενεργειακού ζητήματος συνολικά θα πρέπει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο VKC A.E., Καρατσώλη Βασίλειο. «Όταν μιλάμε για ανακύκλωση πρέπει να επικεντρωθούμε στο ποιος χρηματοδοτεί όλη αυτή την ενέργεια για να μπορέσουν να οδηγηθούν στους τελικούς αποδέκτες και το δεύτερο θέμα είναι αν αυτοί που θα τα παραλάβουν έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο θα μπορεί να ανταγωνίζεται τις άλλες χώρες» περιέγραψε ο κ. Καρατσώλης. Επιπροσθέτως, ο ίδιος μίλησε για τα κίνητρα της ανακύκλωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι: «αν υπάρχει η ζήτηση η αγορά αυτόματα αυτορυθμίζεται. Άρα τα κίνητρα πρέπει να δοθούν στις ανάλογες βιομηχανίες ώστε να έχουν τα ενεργειακά πλεονεκτήματα που έχει ο ανταγωνισμός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Λιαργκόβας Παναγιώτης αναφέρθηκε στην ευκαιρία του reshoring. Όπως είπε: «η τάση αυτή ενισχύθηκε από μια σειρά γεγονότων από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις νέες τεχνολογίες κ.α. Σταδιακά πάμε σε μια επανεθνικοποίηση της βιομηχανίας. Όλη αυτή η τάση σίγουρα δημιουργεί ένα αυξημένο κόστος παραγωγής και πρέπει να το έχουμε στο νου μας για να μπορέσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα». Όσον αφορά, το φορολογικό κομμάτι, ο ίδιος είπε ότι έχουμε υψηλή έμμεση φορολογία και αυτόν δεν είναι κανονικότητα σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Για τα κριτήρια ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη βιομηχανία μίλησε ο αντιπρόεδρος ΔΣ PRIORITY, Δρ. Αναστασάκης Λευτέρης εξηγώντας ότι παραμένουν σημαντικά τα κριτήρια αυτά. «Συμφωνούμε όλοι ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, ωστόσο το ESG δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια πραγματικότητα και περνάει μέσα από τον πιο σκληρό μοχλό, από την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Άρα πρέπει να προσαρμοστούμε» ανέφερε ο ίδιος.

Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Φιλιππίδης.

Χορηγοί επικοινωνία του συνεδρίου είναι Gold: Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΙΟΝ, ΝΙΚΑS, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Silver: Europa Aluminum Systems, Uni-Pharma Pharmaceutical Laboratories S.A., VKC A.E., Sponsors: EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑPOSTOLOS VOURLOUMIS EQUIPMENT NEXT, ΔΕΠΑ, DROMEAS, HELLENIQ ENERGY, MEGARA RESINS, MEL, PRIORITY, REVIVAL, SENERGQON.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.