Κίνητρα και διευκολύνσεις για εργασία, στέγαση και περίθαλψη περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Τουρισμού και ο Βασίλης Κικίλιας.
Της Εύας Δ. Οικονομάκη
Στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για τους ψηφιακούς νομάδες στοχεύει το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς διαμορφώνει ένα φιλικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την προσέλκυση των digital nomads, αποσαφηνίζοντας ζητήματα που άπτονται της στέγασής τους, των υγειονομικών υπηρεσιών, των ψηφιακών υποδομών, των προσφερόμενων παροχών, καθώς και θεμάτων της καθημερινότητας που απαιτούν τη χρήση ΑΦΜ ή/και ΑΜΚΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η σχετική διαβούλευση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού μια αναλυτική κατάσταση-παρουσίαση, βάσει της οποίας θα χαραχτεί η πολιτική προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες αγορές.
Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος και γενικότερα τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη κατατάσσονται μεταξύ των περιοχών που θεωρούνται πιο «ώριμες», χάρη στις υπάρχουσες υποδομές, για να φιλοξενήσουν ψηφιακούς νομάδες.
Βασικός στόχος είναι να αποτελέσουν οι περιοχές αυτές πόλο έλξης για την εγκατάσταση και άλλων digital nomads στην Ελλάδα.
«Οι ψηφιακοί νομάδες και της πανδημίας και της τηλεργασίας επεκτάθηκαν ως trend γρηγορότερα από όσο αναμενόταν. Είναι ένα κομμάτι της πίτας που θα θέλαμε στη χώρα, καθώς ενισχύει κατά κύριο λόγο τον off-season τουρισμό, αλλά και αφορά άτομα με υψηλότερη εισοδηματική δυνατότητα. Η πρωτοβουλία για τους digital nomads θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στις πόλεις Ηράκλειο, Ερμούπολη και Καλαμάτα, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα – κατ’ αρχάς με τη Wind και με άλλες εταιρείες αργότερα. Οι εταιρείες θα δίνουν καλύτερα πακέτα σύνδεσης στο ίντερνετ. Εμείς αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να έχουμε καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να οργανώνουν τη ζωή τους εκεί όπου θα διαμένουν. Και αυτό, ως συνεργασία, έρχεται να πιστωθεί στη στρατηγική μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.
Σε αυτή τη λογική, τον περασμένο Σεπτέμβριο θεσπίστηκε η Digital Nomads Visa, με την Ελλάδα να αποκτά μια θέση στη λίστα των χωρών που προσφέρουν κίνητρα ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης εργαζομένων υψηλού επιπέδου (δεδομένου ότι το 72% των ψηφιακών νομάδων διαθέτει πτυχίο Bachelor και το 33% Master), μια τάση η οποία επιταχύνθηκε σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι άξονες
Ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια βάσει των οποίων οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν τη χώρα εργασίας τους είναι η ύπαρξη τέτοιων υποδομών σε δίκτυα που θα τους επιτρέπουν να έχουν υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και καλή ποιότητα υπηρεσιών. Ηδη είναι σε εξέλιξη έργα αναβάθμισης των υποδομών δικτύων σταθερής πρόσβασης, όπως το έργο πανελλαδικής κάλυψης με οπτικές ίνες, ωστόσο, επειδή η ολοκλήρωσή του θα αργήσει χρονικά, αναμένεται να συμφωνηθούν από κοινού συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες θα υποδεχθούν ψηφιακούς νομάδες, ώστε να προτεραιοποιηθούν τα σχετικά έργα. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο βάσει του οποίου το φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και οι υγειονομικές υπηρεσίες θα συμβάλουν στην πολιτική προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ψηφιακοί νομάδες που κατοικούν στη χώρα μας, κυρίως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εταιρείες του εξωτερικού χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για αλλαγή φορολογικής κατοικίας ή απόκτησης ΑΜΚΑ. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πρακτικά ζητήματα όσων digital nomads ζουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν λάβει ΑΦΜ ή/και ΑΜΚΑ και αφορούν, για παράδειγμα, τη σύναψη συμβολαίου με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ή την απασχόληση προσωπικού με έκδοση εργοσήμου.
Γι’ αυτό, πέραν των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην απλοποίηση και στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας που θα πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος ψηφιακός νομάς που θα επιλέξει να έρθει στην Ελλάδα να ενοικιάσει ένα σπίτι ή να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με παρόχους κινητής ή/και σταθερής τηλεφωνίας.
Στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών και των δικαιολογητικών που απαιτούνται, η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τις αρμόδιες Αρχές, δημιουργεί έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση εντός του 2022 του digital onboarding και της ψηφιακής ταυτοποίησης του πολίτη στη χώρα μέσω διασύνδεσης με τα ψηφιακά μητρώα και με την ελάχιστη πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία. Διευκρινίσεις αναμένονται και σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση ψηφιακών νομάδων προερχομένων από την Ε.Ε. ή από τρίτες χώρες, το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο θα πρέπει να υπάγονται ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και την προσβασιμότητά τους είτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε στις μη δημόσιες δομές υγείας, σε περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ.
Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, μπορεί οι ψηφιακοί νομάδες να προτιμούν κατά κύριο λόγο την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, ωστόσο, αρκετά ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που διαθέτουν ή θα αποκτήσουν υψηλού επιπέδου τηλεπικοινωνιακές υποδομές θα μπορούσαν να τους υποδεχθούν.
Σε επίπεδο πολιτισμού, το αρμόδιο υπουργείο θα συνεισφέρει στη συνολική πληροφόρηση των ψηφιακών νομάδων για τα μουσεία, τα μνημεία, τα ωράρια λειτουργίας τους, την προσβασιμότητα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που υπάρχουν ανά τη χώρα, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και η χρήση βιβλιοθηκών ως χώρων εργασίας των digital nomads.
Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ετοιμάζει ψηφιακή πλατφόρμα (portal) με την ονομασία Work from Greece που θα εστιάζει στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα παρέχονται πληροφορίες για έκδοση Digital Nomad Visa, για τα διαθέσιμα καταλύματα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews