Yπογράφτηκε πρόσφατα συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde, (το οποίο εκπέμπει σε περισσότερες από εκατόν ογδόντα χώρες), προκειμένου να προβληθεί περαιτέρω η Ελλάδα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος στο Πρακτορείο 104,9 FM.
Ο κ. Κρέτσος αναφερόμενος στη συμφωνία είπε: «Δεν αφορά μόνο στη διάθεση διαφημιστικού χρόνου, η οποία είναι πολύ σημαντική για την προβολή της χώρας μας, αλλά και με ζητήματα ρύθμισης αναμετάδοσης του δορυφορικού σήματος του TV5 Monde και της ανταλλαγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων για καθηγητές και μαθητές. Είναι μια πολύ υποσχόμενη προσέγγιση και συνεργασία πρώτα απ΄ όλα γιατί το TV5 Monde δεν εκπέμπει μόνο στην Γαλλία, αλλά σ΄ όλο τον κόσμο, οπουδήποτε ομιλείται η γαλλική γλώσσα. Η Ελλάδα μέσω της συνεργασίας αυτής προσπαθεί να ανακεφαλαιοποιήσει παγκοσμίως το καλό σήμα που εκπέμπει στην ιστορία και στον πολιτισμό».
«Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, εντάσσεται και η συνεργασία του ΑΠΕ – ΜΠΕ με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, καθώς επίσης και η ανανέωση της σύμβασης με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency, υπογραμμίζοντας ότι έχει μεγάλη σημασία τι μεταδίδεται και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ειδικότερα τώρα με το προσφυγικό», υπογράμμτισε.
«Ένας τρόπος για να κάνουμε τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πιο σύγχρονα, πιο δημιουργικά και πιο πλούσια σε περιεχόμενο είναι να προχωρήσουμε σε συνεργασίες με άλλα πρακτορεία και δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς», τόνισε με έμφαση ο κ. Κρέτσος.
Όσον αφορά στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων ελληνικού Τύπου στη «χώρα του Νείλου», είπε ότι στην Αίγυπτο ο ελληνισμός κυριολεκτικά μεγαλούργησε, κυριάρχησε και έδωσε τα φώτα του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παραμένει και πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο στις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κρέτσος η πρώτη εφημερίδα στο Κάϊρο ιδρύθηκε το 1883 κάποια στιγμή στη χώρα αυτή υπήρχαν 100 τυπογραφεία από τα οποία τα 95 ήταν ελληνικά και συνολικά στη διαδρομή του ομογενειακού τύπου λειτούργησαν 200 ελληνικά τυπογραφεία. Επίσης, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο και υπάρχουν ήδη 2.000 με 3.000 νεομετανάστες, Έλληνες που μετακινήθηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κυρίως γιατί στην Αίγυπτο υπάρχουν 208 ελληνικές εταιρίες.