«Χτύπημα κάτω από τη μέση» για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Της Ευας Οικονομακη

 

«Χτύπημα κάτω από τη μέση» χαρακτηρίζουν οι τουριστικοί παράγοντες της χώρας την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον υπερμειωμένο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, τη στιγμή που το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων για την επόμενη χρονιά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος αναμένεται να είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες. «Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης λειτουργεί κατασταλτικά, είναι ό,τι χειρότερο για τον ελληνικό τουρισμό, και μάλιστα, έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά», σημειώνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσσιος. «Για πρώτη φορά βρισκόμαστε σε σκληρό διάλογο με την κυβέρνηση», καταλήγει.
    Την αντίδρασή του στην φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών εξέφρασε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος κάνοντας λόγο για «καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου». Σε επιστολή που απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο ΞΕΕ στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπογραμμίζει «την κάθετή αντίθεσή του σε μια τέτοια καταστρεπτική για τον τουρισμό προοπτική». Χαρακτηριστικά, στην επιστολή αναφέρεται: «Με την ιδιότητα μας, ως  του θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, οφείλουμε να επισημάνουμε και σε εσάς προσωπικά,  όπως έχουμε ήδη κάνει στα αρμόδια μέλη της Κυβερνήσεώς σας, τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε  μια τέτοια αύξηση, όχι μόνο στην επόμενη τουριστική χρονιά, αλλά και στην εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
    Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής  θωράκισης του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες».

Exit mobile version