Ξενοδοχεία: Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους-Τι αλλάζει στις αμοιβές

ξενοδοχεία

Υποχρεωτική κηρύσσεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για το σύνολο των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας για το 2023-2024 με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και ύστερα από τη σχετική εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης που αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές, επιδόματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κλπ. επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση.

Τι προβλέπει η ΣΣΕ

Η ΣΣΕ που κηρύσσεται υποχρεωτική προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5% από την 1η Ιανουαρίου 2023 και κατά 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024. Η σύμβαση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προβλέπει ακόμη ότι κατά τη θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδο:

Η σύμβαση αφορά τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται από 1.1.2023 από 835,64 έως 911,34 ευρώ και από 1.1.2024 από 877,43 έως 956,91 ευρώ.  Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής
απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας, τροφής και ύπνου (διαμονής στο ξενοδοχείο).

Οι ελάχιστες αμοιβές ισχύουν και για τους εργαζόμενους των ίδιων ειδικοτήτων που απασχολούνται σε εργολάβους στους οποίους αναθέτει εργασίες η ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Διαβάστε αναλυτικά το  κείμενο της ΣΣΕ εδώ

Η δήλωση Χατζηδάκη 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με θετική στάση και της κυβέρνησης, γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στέλνοντας τρία μηνύματα: Πρώτον, ότι στηρίζονται τα εισοδήματα των εργαζομένων σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε βαθμό σημαντικότερο από τον ήδη αυξημένο κατώτατο μισθό, λόγω της συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων. Δεύτερον, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που τόσο πολεμήθηκε από την αντιπολίτευση και θεωρήθηκε ως δήθεν κατάργηση του8ώρου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4808/2021, μπορεί να λειτουργεί θετικά και ναεξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου, αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σχετικά. Τρίτον, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις Συλλογικές Συμβάσεις εργοδοτών και εργαζομένων που δεν διατάσσονται φυσικά, αλλά είναι αποτέλεσμα καλόπιστης και παραγωγικής διαπραγμάτευσης, όπως συνέβη και με την εν λόγω κλαδική σύμβαση ».

Τι λέει η ΠΟΕΕΤ

Ανακοίνωση για την  νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των  ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέδωσε η ΠΟΕΕΤ. «Στην χθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας συζητήθηκε αν η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά όλους τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική.  Η απόφαση ήταν ομόφωνη υπέρ της κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής! Αυτό λοιπόν σημαίνει πως όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν του μισθολογικούς όρους και τα επιδόματα της σύμβασης καθώς και τους θεσμικούς όρους αυτής » σημειώνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της.

«Η σύμβαση προβλέπει αύξηση 5,5% από 01/01/2023 άρα όσοι πάνε για δουλειά ως εποχικοί θα πρέπει να πάρουν την αύξηση αυτή, ενώ όσοι δουλεύουν σε συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία και ο εργοδότης δεν τους έβαλε την αύξηση από 01/01/2023, τότε θα πρέπει να την λάβουν αναδρομικά.

Η κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα και συμβάλει στην εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας καθώς περίπου 160.000 εργαζόμενοι (στοιχεία από Εργάνη 2022) θα έχουν ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Επίσης η εξέλιξη αυτή είναι η τρανή απόδειξη πως ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ!!! Όλη μας η προσπάθεια αυτή την στιγμή επικεντρώνεται στην επαναφορά του ταμείου ανεργίας στο προ μνημονίου επίπεδα καθώς και η καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας μιας και είναι συμβατικός όρος. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας θέλει να ευχαριστήσει όσους ήταν δίπλα μας στον αγώνα αυτό με πρώτους απ’ όλους την ΓΣΕΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, αλλά και τα Εργατικά Κέντρα καθώς και τους χιλιάδες συναδέλφους μας που καθημερινά με την πίεση που μας ασκούσαν, ουσιαστικά μας έδιναν δύναμη να συνεχίσουμε» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

Exit mobile version