Βραχυχρόνια μίσθωση: Οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης – Τι εξετάζεται για τον κλάδο της κρουαζιέρας

Airbnb

Μετά τις 9 Αυγούστου αναμένεται να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την βραχυχρόνια μίσθωση.

Όπως  γνωστοποίησε  σήμερα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη για τη βραχυχρόνια μίσθωση, μετά τις φορολογικές που ήδη εφαρμόζονται θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Και αναφέρθηκε εκτενώς στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Και σε αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η πίεση που παρατηρείται από τις τουριστικές ροές σε ορισμένες περιοχές αλλά και σε αστικά κέντρα  όπως και στην  αδυναμία εύρεσης στέγης από τους κατοίκους στα αστικά κέντρα, αλλά και από εργαζομένους σε διάφορους κλάδους, σε περιοχές της νησιωτικής αλλά και ηπειρωτικής χώρας είπε.

«Κανείς δεν θέλει η πόλη της Αθήνας, για παράδειγμα, να μετατραπεί σε τουριστικό πάρκο», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννηη και συμπλήρωσε: «Θέλουμε μια πόλη που οι πολίτες της να μπορούν να βρίσκουν καταρχάς χώρο για κατοικία αλλά και χώρο για να δραστηριοποιούνται». Εξηγώντας ότι η παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού στο σκέλος των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, θα είναι στο επίπεδο των προδιαγραφών ασφαλείας και λειτουργίας.

Βραχυχρόνια μίσθωση και κρουαζιέρα αιτίες για την υπερσυγκέντρωση τουριστών 

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αλλά και η κρουαζιέρα είναι δυο δραστηριότητες που απασχολούν έντονα την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και η. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στους τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που εγείρονται για τις τοπικές κοινωνίες (έλλειψη στέγης, ειδικά στα νησιά και στα αστικά κέντρα, αλλά και μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών κρουαζιέρας σε συγκεκριμένους προορισμούς).

Αναφορικά με την κρουαζιέρα η κ. Κεφαλογιάννη είναι σαφής «χρειάζεται επανασχεδιασμός, προκειμένου να προσαρμοστεί η δραστηριότητα στο μέτρο της χώρας και των υποδομών των ελληνικών προορισμών. Υπάρχει ήδη ένα μέτρο που καθορίζεται από το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας » σημείωσε η κυρία Κεφαλογιάννη και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει πρόσθετες προδιαγραφές, προκειμένου να υπάρχει αντιστοίχιση της δραστηριότητας με το οικονομικό όφελος που προκύπτει. Με τα σημερινά δεδομένα, εξήγησε η κυρία υπουργός, το οικονομικό όφελος από την κρουαζιέρα είναι δυσανάλογο με την πίεση στις υποδομές και τις τοπικές κοινωνίες από τους χιλιάδες επιβάτες που κατεβαίνουν για λίγες ώρες σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος κλπ. Με το home porting, υπάρχει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, επεσήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη. «Αν στη Σαντορίνη, δεν αποβιβάζονταν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά λόγω της κρουαζιέρας, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα» υπογράμμισε.

 

 

 

Exit mobile version