Τουρίστες υψηλού εισοδήματος συγκεντρώνουν τα Χανιά

Υψηλού μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου και ηλικίας 25-64 ετών είναι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες, που μέχρι και τον Ιούνιο, επισκέφθηκαν μέσω του αεροδρομίου Χανίων τη Δυτική Κρήτη,σύμφωνα με τα στοιχεία μιας ακόμα έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Χανίων. Η έρευνα αποτελεί ουσιαστικά την «ακτινογραφία» -για το πρώτο εξάμηνο-του τουρισμού στην περιοχή.Τα αποτελέσματα της έρευνας στηρίζονται στις απαντήσεις που έδωσαν, σε ερωτηματολόγια σε επτά γλώσσες, χίλιοι πεντακόσιοι επισκέπτες που βρέθηκαν στο νησί.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις ο μέσος όρος των επισκεπτών δηλώνει εισόδημα πάνω από 60000 ευρώ, έξι στους δέκα έχουν επισκεφθεί ξανά τη δυτική Κρήτη, ενώ 9 στους 10 δηλώνουν ότι θα προτείνουν το νησί για διακοπές σε φίλους και συγγενείς.

Ο μέσος όρος των διακοπών είναι 8-9 ημέρες ενώ οι περιοχές της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά αποτελούν τα βασικά σημεία για τα καταλύματα που επιλέγουν. Οι περισσότεροι κάνουν οικογενειακές διακοπές .

Αναφορικά με τις μετακινήσεις τους, οι αλλοδαποί τουρίστες χρησιμοποιούν κυρίως τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με μέσο όρο χρήσης 8 ημερών, ενώ με μεγάλη ικανοποίηση κάνουν χρήση των λεωφορείων και ταξί για τις περιηγήσεις τους.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους αλλοδαπούς τουρίστες αναδεικνύονται από την συγκεκριμένη έρευνα οι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία μοναστήρια, ενώ υψηλός είναι και ο βαθμός ικανοποίησης τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα τουριστικά καταλύματα, οι χώροι εστίασης, αλλά και η συμπεριφορά των ντόπιων.

Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2015, έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η εικόνα των ξένων για τα μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, ταξί), παραμένει ωστόσο ο προβληματισμός τους για την καθαριότητα στις παραλίες για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση.

Το κρασί, ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τα τοπικά τυριά συνεχίζουν και φέτος να προτιμώνται περισσότερο από τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Παράλληλα ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, αλλά και ο πολιτιστικός τουρισμός, είναι οι επικρατέστερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προτιμώνται περισσότερο από τους επισκέπτες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ενώ ο θαλάσσιος τουρισμός φαίνεται να έχει υψηλή απήχηση στους Σκανδιναβούς.

Εκτός από τα έξοδα για τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους, οκτώ στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες, στις καφετέριες και σε σούπερ μάρκετ,

Πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.


Exit mobile version