Τουρισμός: Οι προβλέψεις για τη φετινή σεζόν – Πώς επηρεάζει η κρίση της Ευρώπης την πληρότητα και τα έσοδα των ξενοδοχείων

τουρισμός

Για την φετινή τουριστική σεζόν της χώρας μιλά ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ALLSUN HOTELS & Σύμβουλος Ανάπτυξης DANAOS TRAVEL, Μιχάλης Βαμιεδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει θετική και μόνο ως θετική λογίζεται η εφετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα και όποιες γκρίνιες ακούγονται, αυτές δεν ανταποκρίνονται στα τουριστικά δεδομένα της χρονιάς.

Μάλιστα εξηγεί ότι αυτό που παρατηρείται εφέτος είναι ότι «σε κάποιες περιοχές και σε κάποια ξενοδοχεία μiα πληρότητα της τάξης του 100%, που την είχαν όλοι δεδομένη αυτή την περίοδο, απλά δεν υπάρχει».

Και αυτή η παρούσα πτώση 10% με 15% στην πληρότητα σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, είναι αυτή που φέρνει γκρίνια , σημειώνει ο κ. Βαμιεδάκης και προσθέτει ότι αυτές οι μονάδες είναι πλέον υποχρεωμένες να γεμίζουν με προσφορές 30% κάτω με την αρχική τους προσφορά. Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στο φαινόμενο που εφέτος καταγράφεται, να αυξάνονται δηλαδή οι αφίξεις για την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να μειώνεται η πληρότητα σε κάποιες τουριστικές μονάδες ο κ. Βαμιεδάκης κάνει λόγο για κάτι που είναι αυτονόητο και εξηγείται ως εξής:

Η κρίση στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ροκανίζει πληρότητα και έσοδα στα ελληνικά ξενοδοχεία

Πλέον οι επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν μειώσει τις διανυκτερεύσεις τους, από 15 στις 7 ημέρες και από τις 7 ημέρες σε ακόμα περισσότερο, δηλαδή σε έξι ή και 3 ημέρες.

«Αν συγκρίνουν οι ξενοδόχοι το μέσο όρο διαμονής που έχουν εφέτος σε σχέση με πέρυσι θα το διαπιστώσουν », αναφέρει ο κ. Βαμιεδάκης και προσθέτει ότι οι καθημερινές αεροπορικές συνδέσεις της Ελλάδας με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύουν την παραπάνω τάση. Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κάτι που αποτυπώνεται και στην ημερήσια δαπάνη των ξένων επισκεπτών εφέτος στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ ο κ. Βαμιεδάκης υπογραμμίζει ότι το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έχει ακριβύνει, δικαίως και αδίκως, εξηγεί ο Σύμβουλος Ανάπτυξης της DANAOS TRAVEL, που εκπροσωπεί περίπου 30 tour operators του εξωτερικού.  «Δικαίως γιατί πολλές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες φιλοξενίας και αδίκως γιατί πολλοί επιχειρηματίες ανέβασαν τις τιμές, χωρίς να έχουν προβεί σε καμία επένδυση εκμεταλλευόμενοι απλά την “ορμή” των ξένων ταξιδιωτών για ταξίδια μετά τον Covid και πλέον αυτή δεν υπάρχει », σημειώνει ο κ. Βαμιεδάκης.

Σε τροχιά κανονικότητας πλέον οι τιμές σε Μύκονο και Σαντορίνη

Για τον κ. Βαμιεδάκη οι “υπερβατικές τιμές” σε Μύκονο και Σαντορίνη πλέον είναι παρελθόν και εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση θα παγιωθεί τα επόμενα χρόνια, αφού και οι δημόσιες υποδομές δεν πάνε χέρι -χέρι με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτά τα νησιά. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα, κατά τον κύριο Βαμιεδάκη εισέρχεται σε μια κατάσταση κανονικότητας και πλέον δεν είμαστε στον αυτόματο πιλότο.

«Άρα τα ανταγωνιστικά προϊόντα, οι σωστοί επιχειρηματίες, αυτοί που πραγματικά που προσφέρουν Value For Money τιμές, θα συνεχίζουν να δουλεύουν και να είναι πετυχημένοι. Κάποιοι επιχειρηματίες οι οποίοι έκαναν κάποια λάθη και δούλευαν λόγω της φούσκας που είχε αγορά, θα πρέπει να ξανασκεφτούν, να κάνουν την αυτοκριτική τους για να ξαναμπούν με υγιείς όρους στην αγορά », υπογραμμίζει ο κ. Βαμιεδάκης.

Η Ελλάδα είναι και θα είναι ένας ασφαλής δημοφιλής προορισμός

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο κ.Βαμιεδάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, είναι δημοφιλής και δεν θα έχει πρόβλημα με τις τουριστικές αφίξεις. Η εφετινή χρονιά άλλωστε το αποδεικνύει, καθώς οι αφίξεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Η διόρθωση που γίνεται στην πληρότητα των ξενοδοχείων εφέτος έχει μια ακόμη εξήγηση και μεταξύ άλλων οφείλεται και στις υποδομές των αεροδρομίων σε Ηράκλειο και Σαντορίνη, που δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα Slots σε αεροπορικές εταιρείες εφέτος, ενώ υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό. Αυτό, σε συνδυασμό με την προσθήκη νέων κλινών στο προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο, έχει επιδράσει στις ελαφρά χαμηλότερες πληρότητες των ξενοδοχείων σε αυτούς τους προορισμούς.

Διώχνουμε πολύ κόσμο επειδή δεν έχουμε slots στα αεροδρόμια-Έχουμε βαφτίσει την έλλειψη υποδομών υπερ τουρισμό

«Διώχνουμε πολύ κόσμο επειδή δεν έχουμε slots στα αεροδρόμια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βαμιεδάκης και εστιάζει στην ανάγκη νέων υποδομών σε αεροδρόμια και λιμάνια ώστε να δεχθούμε επιπλέον πελάτες. Για  αυτό η Αθήνα, δέχεται χρόνο με το χρόνο περισσότερες αφίξεις, αφού το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχει απεριόριστα Slots για τις αεροπορικές εταιρείες . Μάλιστα ο κ Βαμιεδάκης καυτηριάζει την υφιστάμενη έλλειψη βασικών υποδομών σε κύριους προορισμούς (ελλείψεις βιολογικών καθαρισμών, κακό οδικό δίκτυο, διαχείριση απορριμμάτων) και προκειμένου να κρύψουμε τα παραπάνω, μιλάμε για υπερτουρισμό.

Exit mobile version