Quantcast
Συμβούλιο της Ε.Ε: Για ποιες τρίτες χώρες πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί - enikonomia.gr
share

Συμβούλιο της Ε.Ε: Για ποιες τρίτες χώρες πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

δημοσιεύτηκε:

Τον κατάλογο των χωρών, των ειδικών διοικητικών περιοχών και των λοιπών οντοτήτων και εδαφικών αρχών για τις οποίες θα πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επικαιροποίησε το Συμβούλιο της ΕΕ, μετά την επανεξέταση βάσει της σύστασης για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, η Ρουάντα και η Ταϊλάνδη διαγράφηκαν από τον κατάλογο και προστέθηκε σε αυτόν η Ουκρανία. Όπως ορίζεται στη σύσταση του Συμβουλίου, ο κατάλογος αυτός θα συνεχίσει να επανεξετάζεται τακτικά και, κατά περίπτωση, να επικαιροποιείται.
Με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη σύσταση, από τις 15 Ιουλίου 2021 και εξής τα κράτη μέλη θα πρέπει να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών:
-Αλβανία
-Αρμενία
-Αυστραλία
-Αζερμπαϊτζάν
-Βοσνία και Ερζεγοβίνη
-Σουλτανάτο του Μπρουνέι Καναδάς Ισραήλ
-Ιαπωνία
-Ιορδανία
-Λίβανος
-Μαυροβούνιο
-Νέα Ζηλανδία
-Κατάρ
-Δημοκρατία της Μολδαβίας
-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
-Σαουδική Αραβία
-Σερβία
-Σιγκαπούρη
-Νότια Κορέα Ουκρανία (νέα προσθήκη)
-Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Κίνα, με την επιφύλαξη της επιβεβαίωσης αμοιβαιότητας
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά για τις ειδικές διοικητικές περιοχές Χονγκ Κονγκ και Μακάο της Κίνας. Στην κατηγορία των οντοτήτων και εδαφικών αρχών που δεν αναγνωρίζονται ως κράτη από τουλάχιστον ένα κράτος μέλος, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για το Κόσοβο και την Ταιβάν θα πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά.
Οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού νοούνται ως μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ για τους σκοπούς της εν λόγω σύστασης. Τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των τρίτων χωρών για τις οποίες θα πρέπει να αρθεί ο ισχύων ταξιδιωτικός περιορισμός επικαιροποιήθηκαν στις 20 Μαΐου 2021. Καλύπτουν την επιδημιολογική κατάσταση και τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, καθώς και την αξιοπιστία των διαθέσιμων πληροφοριών και πηγών δεδομένων. Είναι επίσης σκόπιμο να λαμβάνεται υπόψη η αμοιβαιότητα κατά περίπτωση.
Στη σύσταση αυτή συμμετέχουν επίσης οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία).
Γενικές πληροφορίες
Στις 30 Ιουνίου 2020 το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ. Στη σύσταση αυτή περιλαμβανόταν αρχικός κατάλογος των χωρών για τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρχίσουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα.
Ο κατάλογος επανεξετάζεται τακτικά και ενημερώνεται, κατά περίπτωση.
Στις 20 Μαΐου το Συμβούλιο εξέδωσε τροποποιητική σύσταση ως ανταπόκριση στις εν εξελίξει εκστρατείες εμβολιασμού, προβλέποντας ορισμένες εξαιρέσεις για τα εμβολιασμένα άτομα και χαλάρωση των κριτηρίων άρσης των περιορισμών για τρίτες χώρες.
Παράλληλα, στις τροποποιήσεις λαμβάνονται υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχουν οι νέες παραλλαγές του ιού με τη θέσπιση μηχανισμού «φρένου έκτακτης ανάγκης» για την ταχεία αντίδραση στην εμφάνιση, σε τρίτη χώρα, παραλλαγής του ιού που προκαλεί ενδιαφέρον ή παραλλαγής του ιού που προκαλεί ανησυχία. Η σύσταση του Συμβουλίου δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη. Οι αρχές των κρατών μελών παραμένουν υπεύθυνες για την εφαρμογή του περιεχομένου της σύστασης. Δύνανται, με απόλυτη διαφάνεια, να προβούν σε σταδιακή μόνο άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να αποφασίσουν να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τρίτες χώρες που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο εάν αυτό δεν αποφασιστεί με συντονισμένο τρόπο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.