Quantcast
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού έχει η χώρα μας, ένας τομέας που σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις μελετών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κυμαίνεται γύρω στα 50 δισ. δολάρια σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος «η χώρα μας διαθέτει πολλαπλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία εφόσον προβληθούν με τον κατάλληλο τρόπο στο διεθνές κοινό, θα αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού».

«Οι Έλληνες γιατροί είναι πολύ υψηλού επιπέδου, με ευρωπαϊκές και διεθνείς σπουδές σε πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και με σημαντική διεθνή εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι μία σειρά από επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά ή και παγκοσμίως. Επιπλέον, υπάρχουν ελληνικοί πάροχοι υπηρεσιών υγείας με κτιριακές και νοσοκομειακές υποδομές καθώς και με βιοϊατρικό εξοπλισμό που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχους παρόχους γνωστών προορισμών ιατρικού τουρισμού. Ταυτόχρονα, η ποιότητα των ελληνικών παρόχων είναι αδιαμφισβήτητη και αποδεικνύεται από τις διεθνείς πιστοποιήσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό brand name στο χώρο του τουρισμού, ενώ παράλληλα δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένει και ένας πολύ ασφαλής ευρωπαϊκός προορισμός, κάτι που το διεθνές κοινό εκτιμά ιδιαίτερα» αναφέρει ο Βασίλης Αποστολόπουλος.

Ποιες όμως αγορές έχει να ανταγωνισθεί στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού η χώρα μας;

Διεθνώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες στις ειδικότητες της ορθοπεδικής, της ογκολογίας, της πλαστικής/αισθητικής χειρουργικής, της οφθαλμολογίας, της οδοντιατρικής, της τεχνητής γονιμοποίησης, της καρδιολογίας/ καρδιοχειρουργικής, αλλά και της αποκατάστασης, της αιμοκάθαρσης, των σπα κτλ. Χώρες από την ευρύτερη περιοχή με ισχυρή παρουσία στον ιατρικό τουρισμό, τις οποίες θα πρέπει να ανταγωνιστούμε αν επιθυμούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, είναι η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ουγγαρία που έχουν διεισδύσει εδώ και χρόνια με επιτυχία στην αγορά του Ιατρικού Τουρισμού. Αρωγός αυτών των προσπαθειών στο εξωτερικό είναι πάντα τα αντίστοιχα κράτη, τα οποία επιδοτούν ποικιλοτρόπως τις προσπάθειες στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο δε γίνεται στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το προϊόν του Ιατρικού Τουρισμού που προσφέρει η Ελλάδα ως χώρα και ως ιατρικές υποδομές και υπηρεσίες, διαφοροποιείται εξαιρετικά από όλες τις τυχόν ανταγωνίστριες χώρες.

Ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία του στον Ιατρικό Τουρισμό και γενικότερα στην οικοδόμηση ενός ισχυρού brand name για τη χώρα μας

«Η εξωστρέφεια του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών τόσο με άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό -ιδίως στη Ρουμανία- όσο και με επενδύσεις και εντατικοποίηση των προσπαθειών του στο πεδίο του Ιατρικού Τουρισμού στο εσωτερικό, αποτέλεσε και αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του Ομίλου στα χρόνια της κρίσης. Όταν, το 2012, η πολιτεία έθεσε τις πρώτες βάσεις για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, συμμετείχαμε ενεργά σ’ αυτήν την προσπάθεια. Και αυτό γιατί ο Όμιλος μας είναι ο πρώτος που διεθνοποίησε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και κατέχει πολύχρονη πείρα. ‘Αλλωστε, η δημιουργία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη το 2001 είχε ως στόχο να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης ιατρικού τουρισμού» σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.

Και προσθέτει: «Yπολογίζεται ότι στα επόμενα χρόνια, το 3%-4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναζητά ιατρική φροντίδα στο εξωτερικό. Από αυτό το τεράστιο ποσοστό η χώρα μας πρέπει να επωφεληθεί, εάν θέλει, επιτέλους, να ανατρέψει την ιδιαίτερα δυσμενή εικόνα της και την εσωστρέφεια που τη χαρακτηρίζει. Παρά τις όποιες εξωγενείς δυσκολίες, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών είμαστε ικανοποιημένοι με την αυξανόμενη ροή αλλοδαπών ασθενών που ζητούν τις υπηρεσίες μας – μια ροή που επιδιώκουμε να αναπτύξουμε σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Το εγχείρημα του Ιατρικού Τουρισμού είναι εθνική προσπάθεια και, παρότι σε αυτόν τον τομέα είμαστε πρωτοπόροι, τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού brand, που σήμερα δεν υπάρχει. Αυτό, προϋποθέτει συνάθροιση δυνάμεων παρόχων, πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία συνεργειών που θα μπορούν να προωθήσουν τις υποδομές της χώρας συνολικά. Οι δυσκολίες είναι πολλές, η πολιτεία δυσκίνητη συνομιλήτρια και τα βαρίδια πολλά, με πρώτο και κυριότερο την επιβολή ΦΠΑ 24%, όταν στις ανταγωνίστριες χώρες είναι μηδενικός. Οφείλουν, επίσης, όλοι οι πάροχοι να κατανοήσουν ότι οι δράσεις στον τομέα αυτό είναι μακροχρόνιας ευόδωσης και απόδοσης και, δυστυχώς, στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν μικρό ορίζοντα».

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος τονίζει ότι «ο ‘Ομιλος του Ιατρικού Αθηνών απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει βασικό προορισμό Ιατρικού Τουρισμού, κεφαλαιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της και αξιοποιώντας την υψηλή εξειδίκευση που διαθέτει στον τομέα της ιατρικής» και επισημαίνει ότι αποτελεί τιμή ότι στο διεθνές συνέδριο Ιατρικού Τουρισμού στην Κροατία, στα τέλη Φεβρουαρίου, η άρτια παρουσία και η παρουσίαση των υποδομών και της οργάνωσης του Ομίλου στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού χάρισαν στη χώρα το βραβείο «Ελλάδα: Αναδυόμενος προορισμός ιατρικού τουρισμού».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.