Ρόδος: Μελέτη για την οικονομία στα νησιά του νοτίου Αιγαίου

Σε μελέτη, όπου αναδεικνύονται παράμετροι και χαρακτηριστικά της οικονομίας του νοτίου Αιγαίου, προχώρησε το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στόχος είναι να καταδειχτεί η αναγκαιότητα να επανέλθει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τον Στόχο Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, (Στόχος 2) στον Στόχο Σύγκλισης (Στόχος 1). Η έρευνα- μελέτη παραδόθηκε στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχαήλ Μιχαήλ και Χαράλαμπο Λουκαρά αντίστοιχα.

Η μελέτη, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα ολοκληρωθεί σύντομα με την οριστικοποίηση του περιεχομένου της, εκπονήθηκε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ Περιφέρειας και Οικονομικού Επιμελητηρίου, με σκοπό να παράσχει την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, στον αγώνα της περιφερειακής αρχής για τη επαναφορά του Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 1, έναντι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με την έρευνα αυτή, το Οικονομικό Επιμελητήριο ανέλαβε να τεκμηριώσει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λανθασμένα έχει ενταχθεί στον Στόχο 2, από το 2008, και θα πρέπει να επανενταχθεί στον Στόχο 1. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τις σοβαρές επιφυλάξεις που εγείρονται σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού του ΑΕΠ που παράγεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που το καθιστά στατιστικό στοιχείο ανεπαρκές για να αποδώσει την οικονομική πραγματικότητα στην Περιφέρεια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την έρευνα – μελέτη αναδεικνύονται παράμετροι και χαρακτηριστικά της οικονομίας του Νοτίου Αιγαίου, που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν αναδειχθεί, «τα οποία αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και παράλληλα, το μέγεθος της στρέβλωσης της πραγματικότητας» όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος, παραλαμβάνοντας τη μελέτη, δήλωσε:

«Ευχαριστώ το Τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος γιατί με τρόπο επιστημονικά άρτιο, έρχεται να στηρίξει τον αγώνα μας και να μας εφοδιάσει με ισχυρά επιχειρήματα στην διαδικασία αποχαρακτηρισμού της Περιφέρειας μας από την κατάταξή της στις πλουσιότερες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και για την άρση της μεγάλης αδικίας που συνετελέσθη σε βάρος της. Θέλω ιδιαιτέρως να επισημάνω ότι η μελέτη περιέχει στοιχεία που για πρώτη φορά μελετήθηκαν και σήμερα αναδεικνύονται, για να ρίξουν φως στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας των νησιών μας αλλά και στο μέγεθος της στρέβλωσης της πραγματικότητας, που είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να στερηθεί πόρους και ευκαιρίες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχαήλ Μιχαήλ δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς την σωστή κατεύθυνση, στον αγώνα που δίνει για την επανένταξη του Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 1. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι γιατί πιστεύουμε ότι οι συνέργειες πρέπει να αποτελούν κοινό τρόπο δράσης, για όλους τους φορείς, ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύει ο τόπος».

Η έρευνα – μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα από την Περιφέρεια, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό της.

Η επιστημονική ομάδα έργου που εργάστηκε για την σύνταξή της αποτελείται από τον Χαράλαμπο Λουκαρά, αντιπρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ως επικεφαλής και τους επιστημονικούς συνεργάτες κκ. Επαμεινώντα Πανά, καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παϊταρίδη, Διδάκτορα Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Λουκά Τσαμπάζη, Οικονομολόγο, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου.


Exit mobile version