Της Εύας Οικονομάκη
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφερόμενος στα παράνομα καταλύματα που λειτουργούν στην πρωτεύουσα και επιβαρύνουν τη νόμιμη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Ο ίδιος υπογράμμισε την πτωτική πορεία που κατέγραψε η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου (-3,8% το Σεπτέμβριο, -6,1% τον Οκτώβριο και -4,6% τον Νοέμβριο), παρά την σημαντική αύξηση των αφίξεων κατά 23% στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως η άνοδος των αφίξεων δεν αντιστοιχεί σε ανάλογη αύξηση σε πληρότητες για τις ξενοδοχειακές μονάδες της πρωτεύουσας. «Είναι απολύτως οφθαλμοφανές πλέον πως οι ανησυχίες των ξενοδόχων της Αθήνας επιβεβαιώθηκαν αν ορθώς ομιλούμε για αφίξεις επισκεπτών στον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας πού άραγε αυτοί διαμένουν;», σημείωσε.
Στο μισό δις τα διαφυγόντα κέρδη
Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ υπογράμμισε ότι περισσότερα από 8.000 ακίνητα λειτουργούν πλέον παράνομα στην Αθήνα, με τα διαφυγόντα κέρδη να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. «Η παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων αποτελεί πλέον έναν βασικό ανταγωνιστή των νόμιμων ξενοδοχείων. Τα παράνομα καταλύματα πλήττουν την οικονομία. Δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, συγκεκριμένες προδιαγραφές και νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά θα λειτουργούν», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων της πρωτεύουσας και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης αλλά και στην ανανέωση της σύμβασης του αεροδρομίου.
«Υπάρχει ο φόβος ότι πολλές μονάδες
θα αλλάξουν χέρια»
Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ξενοδόχων ο Αλέξανδρος Βασιλικός σημείωσε πως υπάρχει ο φόβος ότι θα αλλάξει η ιδιοκτησία αρκετών καταλυμάτων. «Υπάρχει φόβος ως προς τον τρόπο που οι τράπεζες θα λάβουν αποφάσεις για τα «κόκκινα δάνεια» που αφορούν ξενοδοχεία. Ελπίζουμε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι το δανεισμό τους. Δεν υποστηρίζουμε πως πρέπει κάποιος να χαρίσει χρήματα, ούτε ποινικοποιούμε την αλλαγή ιδιοκτησίας, ωστόσο, ελπίζουμε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν (από τις τράπεζες) σεβόμενες τους επιχειρηματίες που στήριξαν τον προορισμό την περίοδο της οικονομικής κρίσης», υποστήριξε.