Την επίσημη υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανακήρυξή της σε «Γαστρονομική Περιφέρεια
της Ευρώπης για το 2019» ανακοίνωσε ο
Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.
Παράλληλα, το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας,
Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) που διοργανώνει το βραβείο με την υποστήριξη
Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο
εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές
κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής,
του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους
πόρων. Οι υποψήφιες περιφέρειες καλούνται να γίνουν μέλη μιας πλατφόρμας
ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκών περιφερειών προκειμένου να επεκτείνουν τις
διασυνοριακές συνεργασίες και να αναπτύξουν από κοινού πρωτοβουλίες.
Μάλιστα η ανακοίνωση
της υποψηφιότητας του Νοτίου Αιγαίου έγινε από τον Περιφερειάρχη σε εκδήλωση που
πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του
Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan και
εκπροσώπων του τοπικού και διεθνούς Τύπου στο πλαίσιο του Διεθνούς Ετήσιου
Συνεδρίου Διαχείρισης Τροφίμων και Βιομηχανίας Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων
(IFAMA).
Πάντως ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε: «Τόσο στην
πλούσια γαστρονομική παράδοση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όσο και στις
πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το
branding και την εξαγωγή των τοπικών
προϊόντων».
Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας διάκριση, που καθιστά
την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα
των νησιών της Περιφέρειας , σημείο
αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει
πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή:
την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον
πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές
του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός της Γαστρονομικής
Περιφέρειας της Ευρώπης.
Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον
τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της υποψηφιότητάς της, θα
βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά
οριζόντιων δράσεων, που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα
καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που
βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η
εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
κ.α.
Πάντως η πλατφόρμα και το Βραβείο της Γαστρονομικής
Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι μέρος της
ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς,
καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, έχουν ως στόχο να
συνεισφέρουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής
στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας τις ξεχωριστές διατροφικές
κουλτούρες, μέσα από την εκπαίδευση για καλύτερη υγεία και βιωσιμότητα και
διεγείροντας την γαστρονομική καινοτομία.