Περισσότερες τουριστικές αφίξεις από ό,τι η Τουρκία εκτιμάται ότι θα έχει φέτος -για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία- η Ελλάδα, καθώς η δυσμενής συγκυρία στη γείτονα, έχει «εκτρέψει» εκατομμύρια τουριστών προς τη χώρα μας. Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, σύμφωνα με τον οποίο οι αφίξεις στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος στα 27,5 εκατ. (εκ των οποίων 2 εκατ. αντιστοιχούν σε αφίξεις με κρουαζιερόπλοια), τη στιγμή που η Τουρκία εκτιμάται ότι θα υποδεχτεί μόνο 26 εκατ. τουρίστες έναντι 35-36 εκατ. πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο 1ο Τhessaloniki Summit, o κ. Ανδρεάδης γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τη μελέτη McKinsey του ΣΕΤΕ με τίτλο «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021», οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθουν στα 35 εκατ. έως το 2021, αποφέροντας άμεσα έσοδα 19-20 δισ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών.
«Το 2010 τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 10 δισ. ευρώ, το 2015 έφτασαν τα 14,2 δισ. και η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα κινηθούν σε επίπεδα οριακά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 40% σε αυτό το χρονικό διάστημα, τη στιγμή που την ίδια ακριβώς περίοδο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κοντά στο 25%», επισήμανε, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι παρά τις υψηλές επιδόσεις του κλάδου δεν υπάρχουν σε αυτόν σημαντικές επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, υπογράμμισε το σημαντικό αντικίνητρο που συνιστά ο ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού «όταν όλες οι χώρες έχουν φόρο περί το 8%-9% κι ακόμη και η Γερμανία που μας κουνάει το δάχτυλο 10%, εμείς πρέπει να τα βγάζουμε πέρα με 13%-14%».