Με ελαφρύτερες βαλίτσες λόγω λιγότερων διανυκτερεύσεων και με μικρότερο προϋπολογισμό για δαπάνες έναντι των προηγούμενων χρόνων, οι Βορειοελλαδίτες ετοιμάζονται πάντως να εκδράμουν εκτός των …τειχών των πόλεών τους και φέτος το Πάσχα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης.
Αν κι έχουν συμπτύξει τις ημέρες απόδρασής τους (τετραήμερο στο εξωτερικό και τριήήμερο στο εσωτερικό), ωστόσο από τις κρατήσεις που έκαναν προκύπτει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα της διαμονής τους, έχοντας επιλέξει τετράστερα καταλύματα. “Φέτος οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς έκαναν τις κρατήσεις για τις εορτές του Πάσχα από τον Ιανουάριο και η διαδικασία κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο” επισήμανε ο κ. Θεολόγης, προσθέτοντας ότι “αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι με αυτήν την πρακτική ο εκδρομέας κερδίζει ποσοστό έκπτωσης ως και 20%”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεολόγης σημείωσε ότι φέτος ο αριθμός των Βορειοελλαδιτών που έχουν “κλείσει” ταξίδια στην Ελλάδα ή το εξωτερικό για τις εορτές του Πάσχα είναι ελαφρώς μικρότερος σε σχέση με την περσινή περίοδο, κατά 5%-10%. Συνολικά υπολογίζεται -με βάση τις κρατήσεις- ότι ετοίμασαν βαλίτσες για οργανωμένα ταξίδια 12.000 άτομα, έναντι 14.000 πέρυσι, όπως τόνισε ο κ. Θεολόγης.
Τα γεγονότα στην Αίγυπτο δεν επηρέασαν τις κρατήσεις για προσκυνηματικούς προορισμούς
Αξιοσημείωτο είναι επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, ότι παρά το συμβάν στην Αίγυπτο την Κυριακή των Βαΐων, “δεν είχαμε καμιά ακύρωση, αν και περιμέναμε πολλές, για τους προσκυνηματικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Οι 300, που είχαν κλείσει να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ, θα πραγματοποιήσουν κανονικά το ταξίδι τους” είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, κάτι αντίστοιχο δεν φαίνεται να συμβαίνει με την Κωνσταντινούπολη, με τους Βορειοελλαδίτες εκδρομείς να εξακολουθούν να αποφεύγουν τον συγκεκριμένο προορισμό.
Οι πιο δημοφιλείς εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Ο νέος ταξιδιωτικός προορισμός εντός της χώρας, που αναδείχθηκε φέτος και έχει κερδίσει τη ψήφο των εκδρομέων της Β. Ελλάδας, είναι το τουριστικό πακέτο Ναύπλιο-Μονεμβασία και ακολουθούν κατά σειρά η Λίμνη Πλαστήρα, η Αράχωβα και η Σύρος. Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των Βορειοελλαδιτών εκδρομέων φιγουράρουν και φέτος η Κέρκυρα (πληρότητα στο 100% και σε ακτίνα 50 χλμ από το κέντρο της πόλης), η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, με τα Χανιά να κερδίζουν την μερίδα του λέοντος.
Αναφορικά με τις οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού, ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των εκδρομέων της Β. Ελλάδας είναι η Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο, ενώ αναφορικά με τα οδικά ταξίδια εξωτερικού, οι ταξιδιώτες «ψήφισαν» τις πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών, όπως το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, αλλά και τη Βουδαπέστη.
Ποιοι θα ταξιδέψουν και με ποια μέσα
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες που επιλέγουν μια οργανωμένη εκδρομή, όπως μας τόνισε ο κ. Θεολόγης «φέτος το Πάσχα έχουμε όλες τις ηλικίες μεταξύ των 30 και 50 ετών, ενώ δυναμικό “παρών” δίνουν και οι συνταξιούχοι, που την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έδωσαν τη θέση τους στους νεότερους».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεολόγης επισήμανε ότι από τα φετινά στοιχεία προκύπτει ότι αεροπορικά θα ταξιδέψει φέτος το 30% των εκδρομέων επί του συνόλου, και το υπόλοιπο θα ταξιδέψει με άλλα μέσα, ενώ μας τόνισε ότι σε έρευνα που έγινε, προκύπτει ότι και φέτος υπάρχουν εκείνοι οι εκδρομείς, ηλικίας 35 και κάτω που “επέλεξαν να μην ταξιδέψουν τώρα το Πάσχα και να εξοικονομήσουν χρήματα, ώστε να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα για περισσότερες ημέρες στη διάρκεια του καλοκαιριού”.
Το Καθολικό Πάσχα φέρνει τουρισμό στην Ελλάδα
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει την ίδια περίοδο και για τους Καθολικούς, ο κ. Θεολόγης επισήμανε ότι καταγράφονται αρκετοί οι ξένοι στη χώρα μας και ενδεικτικά ανέφερε ότι στη Ρόδο “βλέπουμε” πολλούς Γερμανούς, Άγγλους και Γάλλους και στα Χανιά και Ιταλούς και Σκανδιναβούς.
Επιπλέον, σημείωσε ότι σε κορυφαίο προορισμό για τους ξένους τουρίστες, αναδεικνύεται φέτος η Αθήνα, όπου-μεταξύ άλλων- Ιταλοί, Βέλγοι και Σουηδοί διαμένουν από τρεις ως και πέντε ημέρες, δαπανώντας ημερησίως κατά μέσο όρο 130 ευρώ, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ίδιο, “που ακόμη δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να καταστεί προορισμός για 12 μήνες”, οι επισκέπτες είναι κυρίως από τα Βαλκάνια και δαπανούν ημερησίως περί τα 83 ευρώ/ημερησίως, κατά μέσο όρο.
Πηγή: ΑΠΕ