Ως το πρώτο Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) έχει αναλάβει να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για λογαριασμό των Περιφερειών του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου.
Παράλληλα, αυτό προέκυψε μετά από τις συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψε ο ΠΟΤ με τις δύο περιφέρειες και το Πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα, ο ΠΟΤ ιδρύει τα Παρατηρητήρια αυτά με σκοπό να δημιουργήσει δομές που θα προωθούν την έννοια του βιώσιμου τουρισμού και στις τρεις του διαστάσεις (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) προκειμένου να υπηρετηθεί η ανάγκη των φορέων τουριστικής διακυβέρνησης (δημόσιων και ιδιωτικών) να λαμβάνουν αποφάσεις σε επίπεδο προορισμού με βάση δεδομένα και επιστημονική ανάλυση.
Μεταξύ άλλων, οι εκθέσεις αυτές ολοκληρώθηκαν μετά από μια σειρά διαδικασιών και σήμερα βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου. Ενώ η έκθεση αυτή κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου:
Ανάγκη για δημιουργία μόνιμων δομών και διαδικασιών με στόχο την κάλυψη της έλλειψης της αναγκαίας πληροφόρησης σε εθνικό και κυρίως σε περιφερειακό-τοπικό επίπεδο.
Ανάγκη για βελτίωση της περιφερειακής-τοπικής τουριστικής διακυβέρνησης με τη δημιουργία μόνιμων δομών και διαδικασιών για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε ότι αφορά στο σχεδιασμό και τη προώθηση προορισμών (Destination Management and Marketing Organizations) με την εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών με βάση την ανάλυση των πληροφοριών αυτών.
Πάντως η Ελλάδα πρέπει να πάψει να αξιολογεί τη τουριστική της δραστηριότητα αποκλειστικά με βάση τον αριθμό των αφίξεων αλλά να ασκεί πολιτική με μόνο στόχο τη μεγιστοποίηση αυτού του αριθμού.