Διατηρήθηκαν έως και τον περασμένο Μάρτιο τα αρνητικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν από πέρυσι για τον ελληνικό τουρισμό με τη συνεχή μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, που καταδεικνύει την αδυναμία της χώρας να προσελκύσει υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ξένους τουρίστες.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, τον Μάρτιο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016 φθάνοντας στα 308,3 ευρώ, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου μειώθηκε κατά 3,2% φθάνοντας σε 313,8 ευρώ.
Επίσης, τον Μάρτιο τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 7,8% και οι διεθνείς αφίξεις κατά 0,2%, ενώ το τρίμηνο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,8% και οι αφίξεις κατά 1,8%.
Σε επίπεδο βασικών αγορών οι Βρετανοί τον Μάρτιο μείωσαν κατά 62,3% τις ταξιδιωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας.
Αντίστοιχα, οι Γάλλοι μείωσαν τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες κατά 11%, οι Ρώσοι κατά 10,9% και οι Αμερικανοί κατά 10,7%. Επίσης, ο αριθμός των Βρετανών επισκεπτών μειώθηκε κατά 56%, των Γάλλων κατά 31,4% και των Ρώσων κατά 23,6% ενώ ο αριθμός των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 21,1%.
Το τρίμηνο αρνητικά κινήθηκαν τα τουριστικά έσοδα από τους Βρετανούς και του Γάλλους τουρίστες, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τους Ρώσους, τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς.
Επίσης, μείωση κατέγραψε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ αύξηση κατέγραψε η κίνηση από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι χάθηκε και το πρώτο τρίμηνο σε επίπεδο εσόδων και ποιοτικών μεγεθών για τον ελληνικό τουρισμό, όπως και το 2016 οπότε τα έσοδα μειώθηκαν κατά, περίπου, 920 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά μιλώντας στην 4η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι την τελευταία διετία «πετύχαμε τις υψηλότερες ιστορικά τουριστικές επιδόσεις».
Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας κατά τη τοποθέτησή του στην ίδια διάσκεψη υπογράμμισε ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επέβαλε η κυβέρνηση και η απουσία επενδύσεων μεγάλης κλίμακας καθιστούν πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν.
Επίσης, ανέφερε τη δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% εντός μίας διετίας και για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Πηγή: Καθημερινή