Υστέρηση εμφανίζουν, μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις από την ελληνική αγορά στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων διαπιστώνουν πτώση της ζήτησης ακόμη και για την περίοδο του Αυγούστου, που αποτελεί βασική περίοδο διακοπών για τους Ελληνες, ευελπιστώντας σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής.
Την εξέλιξη αυτή αποδίδουν κυρίως στα φορολογικά βάρη, που για ακόμη μία χρονιά καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες το δεύτερο μισό του έτους, ξεκινώντας από τον Ιούλιο.
Στα χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την Καθημερινή, η μείωση των ημερών των διακοπών, οι λιγότερες καταναλώσεις και η αναζήτηση προσφορών και εκπτώσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, η ζήτηση για κρατήσεις από τους Ελληνες έχει περιορισθεί στις 5 ημέρες, από 7 έως 10 τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, σημειώνει ότι ο υπερδιπλασιασμός των φορολογικών επιβαρύνσεων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχει περιορίσει τις δυνατότητες για σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές.
Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι αφίξεις αλλά και οι κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα τουριστικά καταλύματα της Σαντορίνης, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης του νησιού, Μανώλης Καραμολέγκος. Η αρνητική τάση αποτυπώνεται και στην πτώση της κίνησης στα καταστήματα εστίασης του νησιού, συμπληρώνει. Μειωμένο ενδιαφέρον για κρατήσεις από Ελληνες διαπιστώνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης. Πτωτικά κινούνται και οι μετακινήσεις για διακοπές των Κρητικών εντός του νησιού, τάση που παρουσίαζε άνοδο πριν από την οικονομική κρίση. Επιπλέον, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν, όπως και πέρυσι, οι καταναλώσεις των Ελλήνων τουριστών. Και αυτό δεν αφορά μόνο όσους επιλέγουν να μείνουν σε καταλύματα χαμηλών κατηγοριών, αλλά και όσους διανυκτερεύουν σε 4 ή 5 αστέρων ξενοδοχεία.
Υποτονική παραμένει η ροή των κρατήσεων από την ελληνική αγορά και στη Ζάκυνθο, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη. Οπως σημειώνει, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον μόνο για κρατήσεις σε ξενοδοχεία που προσφέρουν πακέτα all inclusive (όλα εντός τιμής) σε μια προσπάθεια ελέγχου του κόστους των διακοπών. Στάση αναμονής κρατούν οι Ελληνες για τις διακοπές τους και στη Λακωνία, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης, Δημήτρης Πολλάλης. Τηλέφωνα αν και περιορισμένα για την εποχή γίνονται, προσθέτει ο κ. Πολλάλης, αλλά οι κρατήσεις είναι σχεδόν μηδαμινές.
Ανύπαρκτες
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, αναφέρει ότι οι κρατήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες στην περιοχή από την ελληνική αγορά, τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο. Πτώση των κρατήσεων από τους Ελληνες σε ποσοστό 50% καταγράφεται στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης, Γιώργο Ζαφείρη. Η σεζόν από την εγχώρια αγορά έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ 10 Ιουλίου και 20 Αυγούστου. Επιπροσθέτως δεν είναι λίγοι αυτοί που θα προτιμήσουν και φέτος για οικονομικούς λόγους τη λύση των διακοπών σε εξοχικά φίλων και γνωστών.
Βάσει τελευταίων επεξεργασμένων στοιχείων για την εγχώρια τουριστική αγορά από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, οι δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ 2008 και 2014 παρουσίασαν πτώση κατά 64% (ή κατά 2 δισ. ευρώ) και περιορίσθηκαν στο 1,14 δισ. ευρώ. Παράλληλα, παρατηρήθηκε συρρίκνωση του μεριδίου των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων στα ξενοδοχειακά καταλύματα από 26,3% που ήταν το 2008 σε 17,6% το 2014.
Δημοφιλέστερος προορισμός για τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας είναι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία το 2014 συγκέντρωσε το 15,9% των συνολικών διανυκτερεύσεων της εγχώριας αγοράς.
Δεύτερη στις προτιμήσεις είναι η Πελοπόννησος, η οποία συγκεντρώνει διαχρονικά περίπου το 10% των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Οι λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία και η Ηπειρος, συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά Ελλήνων τουριστών.