Τη στήριξη όσων αναζητούν εργασία στις ΗΠΑ ζήτησε από την ομογένεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, κατά το χαιρετισμό του την τελευταία μέρα της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη (29-30 Οκτωβρίου) με θέμα «O τουρισμός yγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του», που συνδιοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
Όπως είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους ομογενείς, Eσείς που με την άδολη αγάπη σας στηρίζεται την Ελλάδα, με την ίδια αγάπη πρέπει να δέχεστε και τα παιδιά που έρχονται στις ΗΠΑ για να εργαστούν για μικρό διάστημα και να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας απένειμε το εθνόσημο της Ομοσπονδίας στον κ. Ξυδάκη, για την προσφορά του στον απόδημο ελληνισμό.
Τις εργασίες της δεύτερης μέρας της διημερίδας απασχόλησε το θέμα της αξιοποίησης από την Ελλάδα των νέων προοπτικών που ανοίγονται από 1/1/2017, όταν θα ξεκινήσει η απελευθέρωση της επιλογής υγειονομικών υπηρεσιών, στην Ευρώπη, με ανάληψη της δαπάνης από τον ασφαλιστικό φορέα.
Στο «νέο καθεστώς» της απελευθέρωσης των υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος επεσήμανε την ευκαιρία που αποτελεί για τους Αμερικανούς επενδυτές, η δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά της Ευρώπης, κάνοντας τη χώρα μας οδοντιατρικό προορισμό.
Στις «επενδυτικές προτάσεις και τις προκλήσεις στον ιαματικό τουρισμό», αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης , καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, αναφέρει το ΑΠΕ. Όπως είπε, η Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων -750 ιαματικές πηγές, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και από αυτές, οι 34 είναι αναγνωρισμένες για θεραπευτικές χρήσεις.
Επισήμανε ότι ο τουρισμός υγείας αναφέρεται στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους και συμπληρωματικές εφαρμογές της ιαματικής ιατρικής, συνδυάζοντας παράλληλα την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την ευεξία και τόνισε την ανάγκη στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών των ιαματικών πηγών.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ ,της ΚΕΔΕ και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, αναφέρθηκε στο υψηλό επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας επισημαίνοντας, ότι παρά την οικονομική κρίση η Ελλάδα, έχει το προνόμιο να συνδυάζει την ιατρική αριστεία, με τις εξαιρετικές υγειονομικές υποδομές που διαθέτουν διεθνή πιστοποίηση και χρησιμοποιούν την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Παράλληλα, όπως είπε, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως με αξιοζήλευτη υποδομή που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, ακόμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νίκος Οικονομίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και κάλεσε την ομογένεια να βοηθήσει ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.