Quantcast
Μείωση των τουριστών 10% για τη Χαλκιδική - enikonomia.gr
share

Μείωση των τουριστών 10% για τη Χαλκιδική

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Οικονομάκη

 

Με πτώση 10% στις αφίξεις αναμένεται να κλείσει το 2015 για τη Χαλκιδική, με τη ρωσική αγορά να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση και τη γερμανική να έπεται.Μειωμένα σε μεγαλύτερο ποσοστό προβλέπεται να είναι και τα έσοδα των ξενοδόχων, αφού οι εκπτώσεις και οι προσφορές στις οποίες προέβησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών λειτούργησαν επιβαρυντικά στις ήδη μειωμένες εισπράξεις τους. Οι οδικές αφίξεις, με κυρίαρχες αυτές από τις Βαλκανικές χώρες, έδωσαν ανάσα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι φέτος έρχονται αντιμέτωποι με συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου κατά έναν μήνα περίπου.

 

«Ανάσα» από τις οδικές αφίξεις

 

Οι αεροπορικές αφίξεις φαίνεται πως αποτέλεσαν την «αχίλλειο πτέρνα» της Χαλκιδικής, αφού η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από τουρίστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα με προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις. Οι περισσότερες απώλειες -όπως ήταν αναμενόμενο-, καταγράφηκαν από τη ρωσική αγορά σε ποσοστό 30%, ενώ ακολούθησε η γερμανική αγορά με μείωση στις αφίξεις κατά 10% συγκριτικά με πέρυσι.

Αντίθετα, άνοδο παρουσίασαν οι οδικές αφίξεις, με τους επισκέπτες από τη Ρουμανία και τη Σερβία να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2014. «Οι οδικές αφίξεις αποτελούν τη μελλοντική μας διέξοδο, γι’ αυτό και δίνουμε προτεραιότητα στη διευκόλυνση της οδικής πρόσβασης των τουριστών στη Χαλκιδική», σημειώνει στο enikonomia ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος.

 

Νέες αγορές

 

Τις μειωμένες αφίξεις από τη Ρωσία και τη Γερμανία μετρίασαν έως έναν βαθμό οι νέες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για Χαλκιδική, με τους Ιταλούς, τους Τσέχους, τους Ούγγρους, τους Τούρκους και τους Πολωνούς να έχουν δώσει δυναμικά το «παρών» στη βόρεια Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μάλιστα, οι τουριστικοί πράκτορες που υπογράφουν τα συμβόλαια για το 2016 έχουν αυξήσει το πτητικό πρόγραμμα και τον αριθμό των θέσεων τόσο για τους Ιταλούς όσο και για τους Πολωνούς επισκέπτες, καθώς παρουσιάζεται έντονα αυξημένη ζήτηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γαλλική αγορά η οποία αποτελεί μία… πρωτοεμφανιζόμενη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για τη Χαλκιδική. «Οι Γάλλοι είναι λάτρεις της βορείου Αφρικής, αλλά λόγω των αναταραχών που ταλανίζουν την περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν κατευθυνθεί σε άλλους προορισμούς, με τη Χαλκιδική να αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο αγαπημένους τους», συμπληρώνει ο Γρ. Τάσσιος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.