Κύματα τουριστών στη Μαγιόρκα παρά τον οικολογικό φόρο

Κάτω από τους δέκα βαθμούς Κελσίου είναι αυτήν την εποχή οι θερμοκρασίες τα βράδια στη Μαγιόρκα, αλλά οι «πύρινες» συζητήσεις συνεχίζονται. Αιτία ο οικολογικός φόρος, ο λεγόμενος Ecotasa. Έχει επιβληθεί τους τελευταίους 6 μήνες και όλοι, κυρίως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, τα έχουν βάλει με την αριστερή κυβέρνηση στις Βαλεαρίδες, ακόμη και η συντηρητική αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής της, τις ημέρες των γιορτών, σε ρόλο Άη Βασίλη υποσχέθηκε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και θα κάνει ό,τι μπορεί για την κατάργηση του φόρου, γιατί πλήττει την ανταγωνιστικότητα του νησιού.

Δεν γύρισαν τα νώτα οι τουρίστες


Επικεφαλής του μετώπου εναντίον του συγκεκριμένου φόρου τάχθηκαν εξ αρχής όλοι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο προσέφυγαν στο Εφετείο της Πάλμα. «Η αριστερή κυβέρνηση τιμωρεί με το φόρο τον πιο σημαντικό βιομηχανικό κλάδο» παραπονείται η Ιμακουλάντα Μπενίτο, επικεφαλής του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Μαγιόρκας, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των εσόδων στις Βαλεαρίδες νήσους. Το κύριο επιχείρημα που επικαλούνται οι πολέμιοι είναι ότι οι τουρίστες από αντίδραση θα αποφεύγουν στος εξής αυτά τα νησιά. Αλλά όλως περιέργως κανείς τουρίστας δεν παραπονιέται. Το αντίθετο μάλιστα. Ο συνταξιούχος Καρλ Χάντς από την Στουτγάρδη που πέρασε τις γιορτινές ημέρες στην παραλία Μπάλερμαν, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάλμα, χαίρεται μάλιστα που συμβάλλει με τα χρήματά του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι τουρίστες δεν γύρισαν τα νώτα στη Μαγιόρκα. Ήρθαν ακόμη περισσότεροι. Τους πρώτους 9 μήνες του περασμένου χρόνου ο αριθμός των τουριστών ανέβηκε στο ρεκόρ των 11,5 εκ. Τόσοι πολλοί τουρίστες δεν έχουν έρθει ποτέ άλλοτε στις Βαλεαρίδες. Ανάλογα με το είδος του τουριστικού καταλύματος από 1ης Ιουλίου του 2016 καταβάλλονται μέχρι 2 ευρώ ανά κεφαλή και διανυκτέρευση. Ο ΦΠΑ είναι επιπλέον. Παιδιά και νέοι μέχρι 17 χρονών εξαιρούνται. Ακόμα και οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων πρέπει να πληρώσουν. Κανονικά και όσοι νοικιάζουν ιδιωτικά σπίτια, αλλά δεν έχουν δηλωθεί ως τουριστικά ενδιαιτήματα.

Όχι στους μεθύστακες τουρίστες


Ο τοπικός υπουργός Τουρισμού Μπίελ Μπαρθελό έκανε έναν πρόχειρο υπολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο πέρυσι γέμισαν τα δημόσια ταμεία με το ποσό των 32 εκ. ευρώ. Φέτος, όπως ανέφερε σε εβδομαδιαία εφημερίδα της Μαγιόρκας, θα γίνουν συζητήσεις για τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με αυτό το ποσό με προτεραιότητα τον περιβάλλον και την ύδρευση. Βέβαια οι τουρίστες συρρέουν μαζικά στην Ισπανία και λόγω της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας στη Β. Αφρική, την Τουρκία ή την Ελλάδα. Και το 2016 πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Λόγω του φτηνού ευρώ πολλοί τουρίστες ήρθαν στη Ισπανία από την Ασία, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Υπό αυτήν την οπτική γωνία ο υπουργός Τουρισμού Μπαρθελό δεν αγανακτεί εάν λόγω του φόρου περιορίζονταν κάπως τα κύματα τουριστών. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Μπαρθελό εκμυστηρεύτηκε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι όπως είναι κυρίως την περίοδο της τουριστικής αιχμής. Μάλιστα ανέφερε ότι θα εύχονταν ο εν λόγω φόρος να λειτουργήσει ρυθμιστικά. Εκείνο που τον ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η βιωσιμότητα του τουρισμού αλλά και η δυσαρέσκεια των κατοίκων. Αρχές του 2016 κάποιοι έγραψαν στους τοίχους «Tourists go home» για να διαμαρτυρηθούν.

Άλλοι κρέμασαν μαύρες σημαίες στα μπαλκόνια τους. «Παντού γυμνοί και μεθυσμένοι τουρίστες, φτάνει πια», διαμαρτύρεται μια μητέρα. Αλλά και ο δήμαρχος της Πάλμα έχει την ίδια άποψη. «Μας έρχονται τόσοι πολλοί τουρίστες που μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί. Δεν χρειαζόμαστε τουρίστες που μεθοκοπούν επί μια εβδομάδα».

Πηγή: DW

Exit mobile version