Κουντουρά: Φόβοι για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό λόγω προσφυγικού

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, με αφορμή το προσφυγικό, έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Όπως εξήγησε, δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη αφορά όλη την τουριστική Ελλάδα, που πανέτοιμη, όπως είπε, θα υποδεχθεί τους επισκέπτες της και φέτος.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, η κ. Κουντουρά σε πρόσφατο ταξίδι της στο Μαϊάμι για την προώθηση της κρουαζιέρας, διαπίστωσε ότι διοργανωτές ταξιδιών δεν είχαν πραγματική εικόνα της κατάστασης πιστεύοντας, ότι η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος καταυλισμός. Μάλιστα, όπως είπε η υπουργός, με δικές της παρεμβάσεις, μπόρεσε όχι μόνο να πετύχει την αλλαγή της εικόνας που είχαν σχηματίσει αλλά και να αυξήσει τις τουριστικές ροές μέσω της κρουαζιέρας.

Για την αντιστροφή της εικόνας η υπουργός έχει ήδη επισκεφτεί την ΠΟΕΣΥ, ενώ αναμένονται και άλλες ακόμα παρεμβάσεις. Όχημα για επικοινωνιακές δράσεις παραμένει το διαδίκτυο, ενώ ήδη ζητήθηκε χορήγηση 15 εκατομμυρίων ευρώ από το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής για τον λόγο αυτόν.

Σε ό,τι αφορά την τουριστική ατζέντα, πολύ θετικά διαγράφονται τα νέα από το «μέτωπο» της Ρωσίας. Όπως είπε η κ. Κουντουρά, με παρεμβάσεις του υπουργείου, οι αφίξεις από τη Ρωσία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο. Μάλιστα οι θεωρήσεις βίζας για το πρώτο εξάμηνο του έτους κινήθηκαν με άνοδο 30% σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει σε νέο ρεκόρ αφίξεων και εφέτος, αν και εφόσον δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Οι «μεγάλοι» τουρ οπερέιτορς TUI και Thomas Cook αναμένεται να φέρουν 20% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα και από τις άλλες αγορές του εξωτερικού.

Τέλος, στο προσεχές διάστημα αναμένεται και η παρέμβαση του υπουργείου στο θέμα των παράνομων τουριστικών μισθώσεων, της τάσης που ακούει στο όνομα της οικονομίας του διαμοιρασμού, και αποτελεί πληγή για τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

 

Exit mobile version