Την δρομολόγηση αλλαγών σε κριτήρια του θεσμικού πλαισίου κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων ανακοίνωσε η αν. Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στην εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την 3η Περιφερειακή Ενημερωτική Συνάντηση στην οποία παρευρέθησαν ξενοδόχοι του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων της Βορείου Ελλάδος. Στη συνάντηση συμμετείχαν πέραν της υπουργού, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Μάκης Ζαχαράτος και ο νέος γ. γ. του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.
Η κα. Κουντουρά στην ομιλία της μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων φιλοξενίας της χώρας σε αντιστάθμισμα της αύξησης του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, αναφέρθηκε στην προετοιμασία θεσμικού πλαισίου για τις παράνομες τουριστικές κατοικίες, ενώ σημείωσε ότι μελετάται η εποχικότητα των τουριστικών προορισμών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στόχος της πολιτείας, πρόσθεσε η αν. Υπουργός Τουρισμού, είναι η ταχεία έναρξη του ΕΠΑΝΕΚ, όπως και η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Τσακίρης στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο και ίσως το πλέον υποτιμημένο, τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από την ίδια την πολιτεία, πρόβλημα της οικονομίας του διαμοιρασμού, δηλαδή της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων και του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν στον νόμιμα λειτουργούντα και αδειοδοτημένο τομέα της τουριστικής οικονομίας, λόγω της μη υποχρέωσης τήρησης οποιουδήποτε κανόνα ασφαλείας σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία αλλά και της συστηματικής φοροδιαφυγής τους. Η πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ έδειξε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού, το 2014, «φιλοξένησε» τουλάχιστον 20 εκατ. διανυκτερεύσεις, «σπατάλησε» 15 χιλιάδες νόμιμες θέσεις εργασίας και απορροφώντας 1,5 δις τουριστικά έσοδα «παρήγαγε» 400 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή.
Ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι: «Το 2015 τα νούμερα αυτά θα είναι αυξημένα κατά 30-50% και το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με αυτά της νόμιμης δραστηριότητας καθόσον η τελευταία θα έχει εν των μεταξύ συρρικνωθεί».
Συνεχίζοντας τόνισε : «Ιδιοκτήτες πολυκατοικιών, συγκροτημάτων κατοικιών, αλλοδαποί ιδιοκτήτες κατοικιών, ενοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους έχοντας «στοιχηθεί» πίσω από την οικονομία του διαμοιρασμού και με την βοήθεια των διεθνών διαδικτυακών εταιρειών, προσπορίζονται, αφορολόγητα, τουριστικά έσοδα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων, τόσο σε βάρος της εθνικής οικονομίας και των δημοσίων εσόδων όσο και σε βάρος του νόμιμου τομέα τον οποίον αθέμιτα ανταγωνίζονται.
Η βασική γραμμή άμυνας του νόμιμου τομέα είναι αφενός η πίεση στην πολιτεία να θεσπίσει κανόνες και να ελέγξει και φορολογήσει, ανάλογα με τον νόμιμο τομέα, την δραστηριότητα αυτή και αφετέρου να κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, διακριτό το πλεονέκτημα ποιότητος του προϊόντος μας». Καταλήγοντας είπε:
«Προς αυτή την κατεύθυνση, την ανάδειξη της ποιότητας, κινείται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος με την νέα διαδικασία κατάταξης που ξεκίνησε φέτος. Αυτή η διαδικασία είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης των καλών διεθνών πρακτικών και εμπειρίας καθώς και εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Με στόχο την διενέργεια των ελέγχων με ενιαίο τρόπο για όλους, στην βάση ενός υψηλότατης αξιοπιστίας προτύπου πιστοποίησης του iso17065, μέσα από ενιαίες διαδικασίες, ηλεκτρονικά διεκπεραιωμένες, με σημαντικές δικλείδες ελέγχου των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, με πληθώρα επιβεβαιωτικών ελέγχων αλλά και εκμετάλλευση των διαδικτυακών σχολίων των πελατών ως βασικού κριτηρίου επικινδυνότητας για τους επανελέγχους, φιλοδοξούμε να επιτύχουμε μια ολιστική αναβάθμιση του ελληνικού καταλυματικού προϊόντος, προς όφελος της πλεονεκτικής συγκρισιμότητας του αλλά και της διεθνούς αναγνωσιμότητας του.
Εμείς οι ξενοδόχοι γνωρίζουμε καλά ότι η μόνη επένδυση με διασφαλισμένη απόδοση είναι η επένδυση στην ποιότητα».