Οι προορισμοί που είχαν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση το 2014 ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η επικεφαλής της Έρευνας, Βαλέρια Κρόκε στο European Travel Commission.
Επιπλέον το 2014 οι διεθνείς αφίξεις τουριστών (επισκέπτες με διανυκτέρευση) αυξήθηκαν κατά 4,2% σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το 2014 διπλασιάστηκαν οι αφίξεις από την Ρωσία προς την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη αυξήθηκαν το ίδιο σημαντικά.
Ωστόσο, λιγότεροι Ρώσοι ταξίδεψαν στην Ισπανία και τη Γερμανία το 2014. Ακόμη, οι Ρώσοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα όταν πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Μεταξύ άλλων, λόγω των γεγονότων που έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία και των διεθνών κυρώσεων που έχει υποστεί η χώρα, οι προοπτικές για τη ρωσική εξερχόμενη τουριστική αγορά προβλέπεται με χαμηλή αλλά σταθερή ανάπτυξη για το 2015.
Σύμφωνα με το World Travel Monitor, ένας στους τρεις Ρώσους αναφέρει ότι η ουκρανική κρίση θα έχει αντίκτυπο και στην τουριστική κίνηση της χώρας το 2015.
Αναλυτικότερα, το 18% των Ρώσων αναμένεται να κάνει κρατήσεις για πιο οικονομικά ταξίδια, ενώ ένα 10% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό της χώρας και μόλις το 5% των Ρώσων δεν σκοπεύει να ταξιδέψει.
Ωστόσο, η συνολική διάθεση παραμένει θετική, το 67% των Ρώσων σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, μπορεί να ταξιδέψει και μεγαλύτερο ποσοστό σχέση με το 2014, ενώ το 23% θα μπορούσε να ταξιδέψει λιγότερο και μόνο το 10% δε θα ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Τέλος, προβλέπεται ότι ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός θα αυξηθεί κατά 4% το 2015, παρά την κρίση που διανύει η Ουκρανία.