Quantcast
Κοινωνικός Τουρισμός 2024- 2025 για 25.000 συνταξιούχους: Αύριο η πρεμιέρα του προγράμματος-Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις και τα ποσά - enikonomia.gr
share

Κοινωνικός Τουρισμός 2024- 2025 για 25.000 συνταξιούχους: Αύριο η πρεμιέρα του προγράμματος-Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις και τα ποσά

δημοσιεύτηκε:

Αύριο Δευτέρα, 15 Ιουλίου θα κάνει πρεμιέρα το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ για 25.000 συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ). Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι και οι πάροχοι μπορούν υποβάλλουν αίτηση από αύριο, Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 8 π.μ μέχρι το Σάββατο 20 Ιουλίου του 2024 στις 23:59  για να συμμετάσχουν στο  εν λόγω πρόγραμμα το οποίο θα “τρέξει” από την 1η Αυγούστου 2024 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2025.

Διευκρινίζεται δε πως δικαιούχοι του προγράμματος είναι μόνο οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ). Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

  • τα τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας από 5 έως 18 ετών,
  • τα τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας άνω των 18 ετών, εφόσον είναι έμμεσα ασφαλισμένα ή άμεσα ασφαλισμένα, λόγω αναπηρίας, με ποσοστό 67% και άνω,
  • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη και
  • οι συνοδοί των δικαιούχων ή ωφελούμενων ΑμεΑ με αναπηρία 67% και άνω, με βεβαίωση από αρμόδιο δημόσιο φορέα.

Σημειώνεται δε πως ο σκοπός του προγράμματος είναι η πραγματοποίηση διακοπών από τους συνταξιούχους σε καταλύματα του μητρώου παρόχων του προγράμματος.

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:

1.  Τα κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των δικαιούχων- κατάρτιση Μητρώου Δικαιούχων/Ωφελούμενων

Η Δ.ΥΠ.A. επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 5 του άρθρου 2 της παρούσας.

2. Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής:

α. Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια

β. Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια

γ. Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο.

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των κριτηρίων α’ έως γ’ είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση.

δ. Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξαρτήτως από την πηγή προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του φορολογικού έτους 2022,
ως εξής:

i) Έως 10.000,99: 30 μόρια,

ii) από 10.001,00 έως 20.000,99 ευρώ : 20 μόρια,

iii) από 20.001,00 έως 30.000,00 ευρώ: 10 μόρια.

ε. Νέος Δικαιούχος ή δικαιούχος που συμμετείχε αλλά

δεν επελέγη λόγω μοριοδότησης στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού περιόδων 2022-2023 και 2023-2024 της Δ.ΥΠ.A.: 20 μόρια.

3. Οι πληροφορίες για τα κριτήρια μοριοδότησης αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τους αρμόδιους φορείς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, οι πληροφορίες αναζητούνται από σχετικά δικαιολογητικά, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

4. Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία, μέχρι της πληρώσεως αθροιστικά με τους ωφελουμένους τους του προβλεπόμενου αριθμού.

5. Μετά τη μοριοδότηση οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων, στο οποίο αναγράφονται:

α. Ο Κωδικός Αριθμός της αίτησης συμμετοχής τους, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ),

β. τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο,

γ. τα μόρια που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια μοριοδότησης της παρ. 2 του παρόντος, ο συνολικός αριθμός μορίων, η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τη συνολική μοριοδότηση των κριτηρίων. Ο αριθμός κατάταξης των ωφελουμένων είναι ίδιος με τον αριθμό κατάταξης των δικαιούχων,

δ. ένδειξη για την έκδοση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού για τους επιλεγόμενους δικαιούχους και τους ωφελούμενους αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας.

6. Για τους υποψήφιους που δεν πληρούν ή που δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2, όπως αυτές εξειδικεύονται από τη Δημόσια Πρόσκληση, συντάσσεται προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων, με αναφορά του λόγου αποκλεισμού τους.

7. Μέλη που δηλώθηκαν ως ωφελούμενα στην αίτηση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας, δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων – Ωφελουμένων, αλλά θα συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό Μητρώο αποκλειομένων μελών.

8. Το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων της παρ. 5 και οι προσωρινοί Πίνακες Αποκλειομένων αιτούντων και μελών των παρ. 6 και 7 αναρτώνται στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.A. (www.dypa.gov.gr).

9. Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής προς τη Δ.ΥΠ.A. μίας και μόνο ηλεκτρονικής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων – Ωφελουμένων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων εντός προθεσμίας που ορίζεται με απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α.

10. Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από το Δ.Σ. της Δ.ΥΠ.A., καταρτίζεται:

α) το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και

β) οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων.

Το οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων αναρτώνται στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.A. (www.dypa.gov.gr).

11. Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και οι προσωρινοί και οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων καταρτίζονται από τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.A.

2. Διανυκτερεύσεις

Η διάρκεια διαμονής κυμαίνεται από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά, για συγκεκριμένους προορισμούς, όπως Λέρος, Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος, η διαμονή μπορεί να φτάσει τις 10 διανυκτερεύσεις, ενώ για Βόρεια Εύβοια, Έβρο και Θεσσαλία, εκτός Σποράδων, τις 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Η επιταγή του Κοινωνικού Τουρισμού καλύπτει επίσης την ακτοπλοϊκή μετάβαση και επιστροφή, με συμμετοχή των δικαιούχων στο κόστος κατά 25%, ενώ, για τα ΑμεΑ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι δωρεάν, κάνοντας τις διακοπές προσιτές και ευκολότερες για όλους τους δικαιούχους. Οι τιμές επιδότησης που καταβάλλει η ΔΥΠΑ στους παρόχους διαμονής είναι αυξημένες κατά 20% για τον μήνα Αύγουστο, την περίοδο των Χριστουγέννων (15/12/2024-14/01/2025) και το Πάσχα (11/04/2025-27/04/2025).

Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Στις περιοχές με δυνατότητα 10ήμερης και 12ήμερης διαμονής η διαμονή είναι εντελώς δωρεάν για τους δικαιούχους, ενώ σε άλλες περιοχές η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται από 1 έως 12 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος και την παροχή πρωινού, καθιστώντας το πρόγραμμα οικονομικά προσιτό για όλους.

3. Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού-Ύψος Επιδότησης-Ιδιωτική Συμμετοχή Δικαιούχων 

1. Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει:

α) μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και

β) μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη συσχετιζόμενη με τη διαμονή στα συγκεκριμένα καταλύματα της περ. α’ ακτοπλοϊκή μετάβαση – επιστροφή. Σκοπός της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού είναι η ανταλλαγή της μέσω της ηλεκτρονικής ενεργοποίησής της στην πρώτη περίπτωση με υπηρεσίες διαμονής και στη δεύτερη με υπηρεσίες ακτοπλοϊκής μετακίνησης προς τους δικαιούχους – ωφελουμένους από τους παρόχους του προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

2. α. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και ορίζεται ως εξής:

β. Οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα των περιοχών του Πίνακα 1 προσαυξάνονται κατά 20% για διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Αύγουστο του 2024 και κατά τις περιόδους από 15.12.2024 έως 14.01.2025 και από 11.04.2025 έως 27.04.2025.

γ. Για τις νήσους Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο, πλέον της προσαύξησης του ως άνω στοιχείου β’, οι τιμές επιδότησης του Πίνακα 1 «Με Πρωινό» και «Χωρίς Πρωινό» προσαυξάνονται με τις προβλεπόμενες στον Πίνακα 3 της παρ. 3 του παρόντος ανώτατες τιμές ιδιωτικής συμμετοχής της αντίστοιχης κατηγορίας.

3. Οι δικαιούχοι για τη διαμονή τους στα καταλύματα όλης της χώρας, πλην όσων βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας της Π.Ε. Ευβοίας, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Έβρου και των νήσων Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου, καταβάλλουν ιδιωτική συμμετοχή που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια του παρακάτω πίνακα ανάλογα με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.

Στα καταλύματα που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας της Π.Ε. Ευβοίας, στις Π.Ε. Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Έβρου καθώς και στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο δεν καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή. Σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω για την καταβολή και τα όρια ιδιωτικής συμμετοχής επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 14 της παρούσας.

4. α. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής δικαιούχων – ωφελουμένων για την ακτοπλοϊκή μετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:

i) στο 50% για τον γενικό πληθυσμό

ii) στο 100% για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50%,

της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου, όπως αυτή διαμορφώνεται κατόπιν τυχόν έκπτωσης που παρέχεται από

τους παρόχους στο πλαίσιο της ευρύτερης τιμολογιακής πολιτικής τους.

β. Το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής των δικαιούχωνωφελουμένων ανέρχεται για τον γενικό πληθυσμό στο 25% της προβλεπόμενης χωρίς έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης κατά την αντίστοιχη δρομολογιακή περίοδο και στο 50% αυτής, όταν προσφέρεται με έκπτωση από τους παρόχους στο πλαίσιο της ευρύτερης τιμολογιακής πολιτικής τους. Για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω η συμμετοχή του δικαιούχου/ωφελουμένου είναι υποχρεωτικά μηδενική.

Τα ποσοστά έκπτωσης, επιδότησης και ιδιωτικής συμμετοχής, όπως αποτυπώνονται ανωτέρω, ισχύουν για όλη τη διάρκεια του προγράμματος περιόδου 2024- 2025. Στην περίπτωση αύξησης των ποσοστών έκπτωσης των παρόχων, τα ποσά επιδότησης και ιδιωτικής συμμετοχής εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση τα αντίστοιχα ως άνω ποσοστά, τα οποία συναθροιζόμενα με το ποσοστό έκπτωσης του παρόχου δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 100% της τιμής.

5. Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» με βάση το είδος της οικονομικής αξίας που ενσωματώνει κατά την παρ. 1 του παρόντος διακρίνεται σε δύο άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους επιμέρους Επιταγές, στην Επιταγή Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα και στην Επιταγή Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης (μετάβασης – επιστροφής), έχει δε τη μορφή ενός διαφορετικού ηλεκτρονικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Δ.ΥΠ.A. και ισχύει αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος από την έναρξη και μέχρι τη λήξη αυτού.

6. Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους Τουριστικών Καταλυμάτων
και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων από τα αντίστοιχα Μητρώα της Δ.ΥΠ.A., σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

4 .Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι:

Αρχική

/ Εργασία και ασφάλιση

/ Αποζημιώσεις και παροχές

/ Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους e ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)

Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση. Από φέτος στο Μητρώο Παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής, ενώ πάροχοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2024-2025, αρκεί να υποβάλουν μια απλή αίτηση.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

Οι πάροχοι

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι:

Αρχική / Εργασία και ασφάλιση

/ Αποζημιώσεις και παροχές

/ Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους e ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ).

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.