Κοινωνικός Τουρισμός 2023-2024: Τέλος χρόνου για την υποβολή ενστάσεων – Έρχεται νέο πρόγραμμα για φθηνές διακοπές εντός του μήνα

διακοπές

Λήγει σήμερα  Σάββατο 24 Ιουνίου στις 6 μ.μ. η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από τους πολίτες αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ 2023-2024 το οποίο θα τρέξει από την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει  12 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως οι ενστάσεις υποβάλλονται στο  https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos και η προθεσμία αυτή αφορά τους πολίτες  που υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα αλλά απορρίφθηκε και το όνομά τους δεν συμπεριλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες δικαιούχων.

Συνεπώς οι δικαιούχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να:

Ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν εξετάζονται.

Παράλληλα επισημαίνεται πως αναρτήθηκαν πρόσφατα στον ιστότοπό της ΔΥΠΑ οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων, ωφελουμένων και αποκλειομένων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2023-2024.

Οι διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι και 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Επίσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή σε καταλύματα της Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και στον νομό Έβρο, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτούνται η διαμονή σε τουριστικά καταλύματα αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά διατίθενται δωρεάν.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και το 2022 . Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Κοινωνικός Τουρισμός  2023-2024: Tα “ψιλά γράμματα” για τις ενστάσεις

Για την υποβολή ενστάσεων αναφορικά με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ 2023-2024 μίλησε σήμερα ο φοροτεχνικός Μηχάλης Αντωνόπουλος  στο Mega. 

«Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν αδικηθεί και κάτι δεν έχει προσμετρηθεί σωστά, καλό είναι να μπουν στην πλατφόρμα και να υποβάλουν ένσταση για το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ.  Αντωνόπουλος  και είπε πως σε ορισμένες -αλλά λίγες- περιπτώσεις, οι πολίτες που θα υποβάλουν ένσταση ενδέχεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα. 

Επίσης ρωτήθηκε εάν κάποιος υποβάλει τώρα φορολογική δήλωση και έχει χαμηλότερα εισοδήματα από αυτά του 2021 που  υπολογίζονται στο πρόγραμμα μπορεί  να διεκδικήσει επιδότηση για τον Κοινωνικό  Τουρισμό της ΔΥΠΑ 2023-2024.

Για το πρόγραμμα αυτό λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021 οπότε δεν μπορεί να διεκδικήσει επιδότηση του Κοινωνικού  Τουρισμού 2023-2024, απάντησε ωστόσο ανέφερε πως μπορεί ο συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα την επόμενη χρονιά που θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

‘Ερχεται το πρόγραμμα  “Τουρισμός για  όλους”

Μέχρι την Παρασκευή, 30 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα https://www.tourism4all.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα του προγράμματος με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ και θα εισέρχονται σε αυτή μόνο με τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου αλλά και μίας διεύθυνσης e-mail.

Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Η διαδικασία για να υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι είναι η εξής:

Εναλλακτικά η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω ΚΕΠ. Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση.

Μερικά άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Οι δικαιούχοι

Δυνητικοί Δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:

Ατομικό εισόδημα (και μονογονεϊκές οικογένειες)

Για τους πολύτεκνους ορίζεται στα 26.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα

Οικογενειακό εισόδημα (Έγγαμοι και σύμφωνο συμβίωσης)

2.Τα ποσά της επιδότησης

Τα ποσά που χορηγούνται στους δικαιούχους του προγράμματος είναι τα εξής:

Ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις, κατόπιν σχετικής τους ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης.

Ενίσχυση 200 ευρώ σε ΑΜΕΑ που κληρώνονται ως δικαιούχοι και σε κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑΜΕΑ. Τα ως άνω ποσά αφορούν αποκλειστικά τον δικαιούχο και δεν αυξάνονται σε περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενων από αυτόν μελών.

3. Ποιοι μένουν εκτός  

Στο πρόγραμμα αυτό δεν μπορούν να συμμετέχουν:

4.Η  κλήρωση

Η κλήρωση αναμένεται να γίνει περίπου 1 εβδομάδα μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις.

5. Οι πάροχοι

Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher γίνεται σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς Επίσης επισημαίνεται πως άμεσα δίνεται η αποζημίωση σε παρόχους και με αυτόν τρόπο μπαίνει τέλος στην αναμονή και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

6. Το νέο στοιχείο του προγράμματος

Οι δικαιούχοι του προγράμματος φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το voucher σε τουριστικά καταλύματα και σε χώρους εστίασης δηλαδή σε ταβέρνες , σε εστιατόρια αλλά και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια πέραν από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα.

 

 

Exit mobile version