Κίνδυνος διπλασιασμού παράνομων τουριστικών καταλυμάτων στις 400.000 κλίνες

Αναμένεται να διπλασιαστούν φέτος τα παράνομα καταλύματα στην Ελλάδα (από 200.000 κλίνες στις 400.000 κλίνες) εάν δεν υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τη φοροδιαφυγή στον κλάδο, σύμφωνα με πρόσφατες σχετικές δηλώσεις τουριστικών φορέων.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος,  Κωνσταντίνος Μπρεντάνος ανέφερε στην έκθεση expo hotel 2015 ότι: «Το συνολικό τζίρο από τις 200.000 κλίνες στα πέριξ των 2,2 δισ. ευρώ, (νούμερο το οποίο, ακριβώς λόγω της έλλειψης ελέγχων και πλαισίου μπορεί να ξεπεράσει και τα προβλεπόμενα έσοδα των 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 4,4 δισ. ευρώ). Μετά την απελευθέρωση του καθεστώτος των μισθώσεων από 1ης Νοεμβρίου, θα χάσουμε τα νούμερα και μιλάμε για ακίνητα, τα οποία  θα μισθώνονται προς 400 ή ακόμη και 600 ευρώ την ημέρα. Πρόκειται για μαύρο χρήμα από ένα ζήτημα, για το οποίο έχουμε ζητήσει συναντήσεις με την ελληνική Πολιτεία, χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση».

Στη συνέχεια ο κ. Μπρεντάνος τόνισε ότι: « Μείζον ζήτημα για τον κλάδο είναι οι  καθυστερήσεις στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση. Όλα αυτά δημιουργούν ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή ροή τουριστών στη χώρα, γιατί οι τιμές που έχουμε δώσει για την επόμενη σεζόν είναι στο όριο. Από τη συνολική τιμή του τουριστικού πακέτου, το κόστος από φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις είναι για τους ιδιοκτήτες των νόμιμων καταλυμάτων στο 40% (ΦΠΑ σε διαμονή- εστίαση, δημοτικά τέλη, tour operators, ηλεκτρονικές πληρωμές) και από το υπόλοιπο 60% θα πρέπει να καλυφθούν δαπάνες, μισθοδοσία και φορολογία επιχειρήσεων».

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Λαμνίδης τόνισε με έμφαση πως «πίσω από τα ρεκόρ αφίξεων των τουριστών στην  χώρα υπάρχουν θέματα που χρήζουν προσοχής: καταρχάς, η αύξηση του ΦΠΑ, την οποία πολλές εταιρείες, με οριακά οικονομικά στοιχεία, θα αναγκασθούν να απορροφήσουν, επιπλέον, τα ζητήματα χρηματοδότησης, αλλά και η  απειλή της οικονομίας του διαμοιρασμού. Ήδη, για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΣΕΤΕ έχει χτυπήσει την πόρτα του υπουργείου με συγκεκριμένες προτάσεις, δεδομένου ότι το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μία αδόμητη αγορά, χωρίς κανονιστικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια εσόδων».

Ακόμη ο ίδιος ανέφερε ότι: «Από ένα σύνολο 8.000 καταλυμάτων που έχει συγκεντρώσει ως ”ύποπτα” ο ΣΕΤΕ σε όλη την Ελλάδα, με την αρωγή της KPMG ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, πάνω από 4.000 θεωρούνται ως ”υψηλής υποψίας ”. Ωστόσο για τα εν λόγω καταλύματα, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και Οικονομικών».

 «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο η χώρα  έχει και την επιπλέον παράμετρο ότι η ελληνική αγορά ακινήτων είναι καθηλωμένη και γι’ αυτό δημιουργούνται ακόμη περισσότερα κίνητρα, ώστε κάποιος να στραφεί προς την παράνομη μίσθωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαμνίδης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία, όπου συμμετέχει ο ΣΕΤΕ από κοινού με αντίστοιχους φορείς άλλων τουριστικών χωρών του Νότου, ώστε να θέσει, σε πιο έντονο βαθμό, τα τουριστικά ζητήματα στην αντζέντα των Βρυξελλών.

 

 

Exit mobile version