«Καμπανάκι» για τον υπερτουρισμό

Ερχονται παρεμβάσεις. Η επιβολή ειδικού τέλους σε επιβάτες κρουαζιέρας και τα άλλα μέτρα που συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Oι επικίνδυνες διεθνείς αναταράξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας επηρεάζουν, όπως είναι φυσικό, και τη χώρα μας. Η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να διολισθήσει εκ νέου στο χάος με φόντο την κλιμάκωση της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν αλλά και τους δορυφόρους της Τεχεράνης, ενώ το μέτωπο στην Ουκρανία αναθερμάνθηκε μετά την αιφνίδια επίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία αναδεικνύονται και οι προκλήσεις στο εσωτερικό, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εισέρχεται στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης, αντιλαμβανόμενη πλήρως ότι έχει εμπλακεί πλέον σε έναν πόλεμο φθοράς με τη δύσκολη καθημερινότητα, καθώς και με τις χρόνιες παθογένειες σε συγκεκριμένους τομείς, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της ελληνικής πραγματικότητας. Οι πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου -ορατές και μη- επιτείνονται από την απουσία ενός αντίπαλου πολιτικού δέους προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Tα διαλυτικά φαινόμενα που μαστίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και οι αναταράξεις που ταλαιπωρούν το ΠΑΣΟΚ, λόγω των εσωκομματικών του εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο, διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης πολιτική συνθήκη του ενός ισχυρού πόλου, η οποία, πάντως, δεν μπορεί να παρατείνεται επ’ άπειρον. Περί τους δύο μήνες μετά το προβληματικό για τη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και λίγες εβδομάδες μετά την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, αρχής γενομένης από το β’ εξάμηνο του 2024, να αποδείξει σε πολίτες και εταίρους ότι μπορεί να επιδείξει σε επίπεδο στρατηγικό αλλά και επιχειρησιακό την πολιτική αξιοπιστία που με τόσο κόπο είχε χτίσει την τετραετία 2019-2023 διαχειριζόμενο επιτυχώς κρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και περιφερειακές, όπως τα ελληνοτουρκικά.

Αποτελεσματικότητα

Με τους κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία να είναι εδώ και μήνες αισθητοί, με πιο πρόσφατη απόδειξη τη «μαύρη Δευτέρα» στα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας και των χωρών της Δύσης πριν από έξι ημέρες, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η έτι περαιτέρω θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να παραμείνει σε τροχιά θετικής ανάπτυξης κόντρα στο… ρεύμα της ύφεσης, που επηρεάζει πλέον ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους μας, περνά μέσα από την επιτάχυνση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, καθώς και από την ενίσχυση της εξωστρέφειας και εντέλει της ανταγωνιστικότητας.

Αυτός είναι, εξάλλου, ένας από τους κύριους στόχους του οδικού χάρτη 2024-2027, που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να παρουσιάσει διεξοδικά ο πρωθυπουργός κατά τη δίδυμη παρέμβασή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. «Πυξίδα» του κυβερνητικού σχεδιασμού, όπως επισημαίνει στη Realnews υψηλόβαθμο «γαλάζιο» στέλεχος, είναι η αποτελεσματικότητα στην επίλυση προβλημάτων στην καθημερινότητα του πολίτη, «μικρές νίκες», όπως τις χαρακτηρίζει, είτε αυτές αφορούν προβλήματα που αγγίζουν τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, όπως οι υψηλές τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε αφορούν προβλήματα τοπικού χαρακτήρα, με σημαντικό αντίκτυπο στις μικρές κοινωνίες. «Πιο γρήγορα και με λιγότερα λάθη», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την επαύριο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και αυτός αναμένεται να είναι ο… μπούσουλας της κυβερνητικής δράσης εφεξής.

Η πρώτη μεγάλη σύσκεψη

Καίτοι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αξιοποιούν την ολιγοήμερη αυγουστιάτικη άδεια, η προετοιμασία ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 6-9 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται σε πιο χαλαρούς, πάντως, ρυθμούς. Τα υπουργεία επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις ανά τομέα ευθύνης, που θα σταλούν μέσω του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ το προηγούμενο 10ήμερο πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες συσκέψεις αναφορικά με το οικονομικό περιεχόμενο της παρέμβασής του.

Πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ραντεβού με τους επιτελείς του αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην πρωθυπουργική έδρα για την εβδομάδα μετά τις 18 Αυγούστου όταν και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη σύσκεψη ενόψει της ΔΕΘ για την αποκρυστάλλωση του οικονομικού περιεχομένου της πρωθυπουργικής ομιλίας.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται μακριά από τη λογική της ακατάσχετης παροχολογίας. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αναμένεται το παραδοσιακό «καλάθι της ΔΕΘ», όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται. Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εκπλήξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την εμπροσθοβαρή υλοποίηση φοροαπαλλαγών, που έχουν ήδη προβλεφθεί στο «γαλάζιο» προεκλογικό πρόγραμμα. Επίσης, έτερη πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης επαναλαμβάνει πως το όποιο επιπρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο θα αξιοποιείται χάριν της στοχευμένης στήριξης συγκεκριμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως θα γίνει εκ νέου στο τέλος του έτους με το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα προς τους συνταξιούχους που δεν έχουν δει αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, προτεραιότητα αποτελεί πάντα η σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους τους Ελληνες, καθώς και η περαιτέρω δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, που επιτυγχάνεται μέσω της προσέλκυσης και της πραγματοποίησης νέων μεγάλων επενδύσεων.

Οι άξονες

Πέραν της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν από πρώτο χέρι το… ψηφιδωτό των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας. Πρώτο και κύριο αυτό της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ανθεκτικό, παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές ενέσεις στήριξης το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πλέον το βάρος πέφτει -εκτός από την πολιτική της σταθερής αύξησης των εισοδημάτων- στους σαρωτικούς ελέγχους, που στοχεύουν να περιορίσουν δραστικά αθέμιτες πρακτικές της αγοράς, καθώς και να αμβλύνουν τις λογικές καρτέλ, που de facto έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν πάντα ανοιχτό παράθυρο για παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η επιδότηση που δόθηκε για τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο στο αμέσως προσεχές διάστημα. Κατά τα λοιπά, Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες της «R» στο μέσον της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι -κυρίως μέσω της εκτροπής υφιστάμενων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης- ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για φθηνή στέγη «Σπίτι μου 2», με διεύρυνση της επιδότησης και της περιμέτρου των δικαιούχων για τα ζευγάρια από 40 έως 50 ετών.

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται, επίσης, τις δράσεις, εν είδει φορολογικών κινήτρων, για τη στήριξη της οικογένειας, που θα αποτελέσουν την απάντηση στο μείζον πρόβλημα του δημογραφικού. Η ασφάλεια των πολιτών με βασικό ζητούμενο την καταπολέμηση της έμφυλης, της οικογενειακής, αλλά και της ενδοσχολικής βίας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα, εξ ου και δρομολογείται μεταξύ άλλων η επέκταση του panic button και στους ανηλίκους, αλλά και η δημιουργία περισσότερων safehouses για τα θύματα. Τέλος, ο εφιάλτης της λειψυδρίας, που επανήλθε δριμύτερος στην ελληνική πραγματικότητα, υποχρεώνει την κυβέρνηση σε οριζόντιες αλλά και τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, πάντα σε συνεργασία με τα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Καμπανάκι» για τον υπερτουρισμό

Η επιβολή ειδικού τέλους σε επιβάτες κρουαζιέρας και τα άλλα μέτρα που συζητήθηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη.

Στον προθάλαμο παρεμβάσεων, με κύριο στόχο την προστασία του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, που αναμφίβολα αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται η κυβέρνηση με αφορμή τα φαινόμενα υπερβολικού συνωστισμού, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν τέλη Ιουλίου στη Σαντορίνη, και εν μέσω της διογκούμενης δυσαρέσκειας των τοπικών κοινωνιών για τον υπερτουρισμό διεθνώς, με τελευταίο κρούσμα τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Βαρκελώνης λόγω και των υψηλών τιμών στα ενοίκια τις οποίες πυροδοτεί το εν πολλοίς ακανόνιστο πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Τουρισμού έχουν εδώ και μήνες εντοπίσει κενά στο καθεστώς που διέπει την κρουαζιέρα, ωστόσο οι εικόνες με τα ασφυκτικά γεμάτα σοκάκια ενός εκ των δημοφιλέστερων προορισμών παγκοσμίως, της Σαντορίνης, λειτούργησε ως καμπανάκι κινδύνου για την κυβέρνηση, που δεν επιθυμεί επουδενί να αμαυρωθεί η εικόνα και η φήμη ενός εκ των σημαντικότερων πυλώνων της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη δέσμη παρεμβάσεων με στόχο τον εξορθολογισμό και την αυστηροποίηση του πλαισίου για την κρουαζιέρα αρχικά στη Σαντορίνη, μιας και εκεί παρατηρήθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα, αλλά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ανά την επικράτεια ενόψει της θερινής περιόδου του 2025. Λίγες ημέρες μετά τις δυσάρεστες εικόνες στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων -και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του Ιουλίου στις 30 του μήνα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για την αναστολή αδειών στη Σαντορίνη, προς την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη ρωτώντας την τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για την κρουαζιέρα. Η Ο. Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το υπουργείο μελετά συγκεκριμένες προτάσεις σε διάφορα επίπεδα, γνωστοποιώντας ότι είχε ήδη προγραμματιστεί για δύο ημέρες μετά, ήτοι την Πέμπτη 1η Αυγούστου διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, στην προεδρία της κυβέρνησης.

10 ευρώ

Οπως πληροφορείται η «R», στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Τουρισμού και Ναυτιλίας, Ο. Κεφαλογιάννη και Χρήστος Στυλιανίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, καθώς και η νέα γ.γ. Τουριστικής Ανάπτυξης Βασιλική Κουτσούκου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η επιβολή ειδικού τέλους, ύψους 10 ευρώ, για κάθε επιβάτη κρουαζιέρας που θα καταφθάνει στη Σαντορίνη, αντίτιμο που θα έχει και ανταποδοτικό χαρακτήρα, με στόχο την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών του νησιού. Μάλιστα, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρατηρούν ότι το ύψος του ειδικού τέλους δεν είναι υψηλότερο αντιστοίχων που έχουν ήδη επιβληθεί σε άλλες τουριστικές τοποθεσίες στη Μεσόγειο.

Πάντως, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζονται μια ολιστική προσέγγιση, που προβλέπει μεταξύ άλλων την κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία της κρουαζιέρας διαμόρφωση ενός συστήματος slots, αντίστοιχου με ό,τι συμβαίνει με τον πύργο ελέγχου των αεροπορικών δρομολογίων, προκειμένου να υπάρχει εκ των προτέρων συγκεκριμένος προγραμματισμός για την άφιξη και τον ελλιμενισμό κρουαζιεροπλοίων ανάλογα με τις ανάγκες και τις αντοχές του κάθε προορισμού. Υπό σκέψη φαίνεται να είναι, επίσης, και η παραχώρηση του cruise control στη Σαντορίνη, εξ ου και η παρουσία στη συγκεκριμένη σύσκεψη εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για τον διεθνή διαγωνισμό με στόχο την ανάδειξη αναδόχου, που θα αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης την κατασκευή, αξιοποίηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα Μονολίθου.

Σε κάθε περίπτωση, τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αυτή τη φορά, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί -εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό- πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις να περιληφθούν στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 7 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Exit mobile version