Guardian: Οι Βρετανοί τουρίστες να έχουν μαζί τους πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ  Ανδρέας Ανδρεάδης, προτρέπει τους Βρετανούς τουρίστες, που πρόκειται να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα,  να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες στις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές τους, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, Guardian.

Ειδικότερα, η  πρόταση Ανδρεάδη, συμπίπτει χρονικά με τη φημολογούμενη αύξηση που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση στον ΦΠΑ των ελληνικών νησιών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο κ. Ανδρεάδης, αναφέρει ο Guardian,  προαναγγέλλει  ότι: «το πλαστικό χρήμα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί στην παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής, που ταλανίζει την ελληνική οικονομία».

«Αυτό που προτείνουμε είναι, οι συναλλαγές με μετρητά πάνω από ένα ποσό, να γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών. Έτσι, υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα να εκδίδουν αποδείξεις», επισημαίνει  ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στον Observer.

«Σε μία χώρα, όπου το σύστημα είσπραξης φόρων είναι τόσο αδύναμο, οι πιστωτικές κάρτες αποτελούν έναν εύκολο τρόπο περιορισμού της φοροδιαφυγής», δηλώνει  χαρακτηριστικά,  διευκρινίζοντας ότι: «σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΕΤΕ, το 40% των αποδείξεων στις τουριστικές περιοχές δεν εκδίδεται, προκειμένου να αποφευχθεί ο ΦΠΑ».

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η βρετανική εφημερίδα είχε αναφέρει ότι: «ο πρωθυπουργός  της Ελλάδας , Αλέξης Τσίπρας,  πρότεινε την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 70 ευρώ».

«Στην πρώτη συνέντευξη ευρείας κλίμακας που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας από την ανάληψη των καθηκόντων του στην κυβέρνηση, είχε δηλώσει ότι η χρήση πιστωτικών καρτών είναι ένα πιο λογικό και πιο απλό μέτρο, σε σχέση με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, περί τουριστών που θα λειτουργούσαν ως μυστικοί «αστυνόμοι του ΦΠΑ», σύμφωνα με  δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο περίπου 20 δισεκατομμύρια  ευρώ εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα δημοφιλή  τουριστικά  νησιά που συζητά η κυβέρνηση, παρότι έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις του τουριστικού κλάδου, εκτιμάται ότι θα αποφέρει 350 εκατομμύρια ευρώ», προστίθεται στο δημοσίευμα.

 Μάλιστα ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι: «παρότι υπάρχει λογική στην αύξηση του ΦΠΑ, δεν γίνεται να επιβληθεί και νέος φόρος στα μέσα της σεζόν, όταν το 60% των πακέτων διακοπών έχουν ήδη εξοφληθεί, κάνοντας λόγο για ένα βεβιασμένο μέτρο της τελευταίας στιγμής, που έρχεται στην επιφάνεια χωρίς σχεδιασμό ή στρατηγική και υπό καθεστώς πανικού, ότι η Ελλάδα μπορεί να μην λάβει το νέο πακέτο βοήθειας (από την Ευρώπη)».

 Εν συνεχεία ο ίδιος διαψεύδει τα δημοσιεύματα που μεταδίδουν ότι (σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας), οι βρετανοί που θα επισκεφτούν  φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους επιπλέον μετρητά για την περίπτωση Grexit και το ενδεχόμενο, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, να στερέψουν τα ATM της χώρας.

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι,  το ίδιο το βρετανικό υπουργείο διέψευσε την πληροφορία αυτή.

Ωστόσο τα τουριστικά πρακτορεία  εκφράζουν την δική τους άποψη επί του θέματος λέγοντας ότι: «οι πληροφορίες  αυτές  θωρούνται  εκφοβιστικές,   καθώς ο Noel Josephides της Sunvil  δηλώνει στην Travel Weekly, ότι καμία χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, δεν πρόκειται να εμποδίσει την ανάληψη μετρητών».

 

 

 

 

 

Exit mobile version