Αντί να κοιμούνται στο πάτωμα, οι τουρίστες απολαμβάνουν τον ύπνο τους σε υπέρδιπλο κρεβάτι, έχουν τη δική τους τουαλέτα και κουζίνα μέσα στη σκηνή.
Αυτό που κάποτε ήταν η οικονομική εναλλακτική λύση για διακοπές, σήμερα ακούει στο όνομα «glamping» (από το glamour και το camping). Η τάση που βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς στην Ευρώπη, αντιμετωπίζεται ακόμη διστακτικά στη Γερμανία.
«Το κάμπινγκ συνδέεται ακόμη με πολλές προκαταλήψεις, όπως ενοχλητικά κουνούπια και βρώμικες ντουζιέρες» δικαιολογεί τη διστακτικότητα των Γερμανών ο Ζερόν Κάλεγουερτ από το διαδικτυακό πόρταλ Vacansoleil, το οποίο διαθέτει 450 χώρους glamping στην Ευρώπη.
Τροχόσπιτο με τζακούζι
Στη Γερμανία τα παραδοσιακά κάμπινγκ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Το 2015 οι ιδιοκτήτες χώρων κάμπινγκ μέτρησαν 29 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, που ξεπέρασαν εκείνες της προηγούμενης χρονιάς κατά 4,8%. Μάλιστα το 8% των Γερμανών προτιμά να περάσει τις διακοπές του σε σκηνή παρά στην πισίνα κάποιου ξενοδοχείου.
Πάντως και οι ιδιοκτήτες χώρων κάμπινγκ καταβάλουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσουν την ποιότητα των χώρων τους, όπως δηλώνει η Βικτόρια Γκρος από το Κλαμπ Γερμανικού Κάμπινγκ. Ο λόγος είναι ότι όλο και περισσότεροι παραθεριστές θέλουν να κάνουν διακοπές σε σκηνή χωρίς όμως να στερηθούν την πολυτέλεια του ξενοδοχείου. Σε αυτό ανταποκρίνονται πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου για παράδειγμα με δρύινα σπιτάκια, πολυτελή τροχόσπιτα με τζακούζι στην οροφή κ.α.
Δύσκολο κοινό οι Γερμανοί
Για τέτοιου είδους πολυτέλειες στο κάμπινγκ πολλοί Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν αρκετά χρήματα. Πριν από δέκα χρόνια ακόμη οι παραθεριστές στη Γερμανία ξόδευαν κατά μέσο όρο περίπου 27 ευρώ ημερησίως στο κάμπινγκ. Το 2010 το ποσό αυξήθηκε στα 46 ευρώ. Σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 70 ευρώ, εκτιμά η κ. Γκρος, η οποία θεωρεί το μέλλον το glamping στη Γερμανία αβέβαιο.
«Το glamping προσελκύει ένα κοινό, το οποίο διαφορετικά δεν θα ερχόταν ποτέ σε επαφή με το κάμπινγκ. Οι περισσότεροι θέλουν απλά να το δοκιμάσουν. Ωστόσο το γερμανικό κοινό είναι δύσκολο γιατί αγαπά πολύ τη φύση και κατ’ επέκταση το παραδοσιακό κάμπινγκ».
Πηγή: DW