Quantcast
Γερμανία: Υπό πτώχευση ο 3ος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη - Τι σημαίνει για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Υπό πτώχευση ο 3ος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η FTI, στην Γερμανία, ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης, κήρυξε πτώχευση αφήνοντας μετέωρους χιλιάδες ταξιδιώτες και πράκτορες. Όσον αφορά τους Γερμανούς τουρίστες αυτοί θα πρέπει να απευθυνθούν στο Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης για να αποζημιωθούν, αν έχουν κλείσει ταξίδι το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η FTI Touristik GmbH, η μητρική εταιρεία του Ομίλου FTI, υπέβαλε αίτηση για έναρξη διαδικασίας αφερεγγυότητας στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου τη Δευτέρα.
«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχε προγραμματιστεί». Ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει πιθανότατα δεν θα είναι πλέον δυνατά ή θα πραγματοποιηθούν μόνο εν μέρει από αύριο Τρίτη 4 Ιουνίου, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την πτώχευση αρχικά επηρεάζεται άμεσα μόνο το tour operator brand FTI Touristik. Ως αποτέλεσμα, αντίστοιχες αιτήσεις θα υποβληθούν και για άλλες εταιρείες του ομίλου.

Το μέλλον της εταιρείας φαινόταν ασφαλές, καθώς είχε λάβει συνολικά 595 εκατομμύρια ευρώ σε κρατική ενίσχυση από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, όταν η ζημιά ήταν μεγάλη. Κοινοπραξία με επικεφαλής τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό fund Certares ήθελε να αναλάβει τον Όμιλο FTI για ένα ευρώ και να επενδύσει 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέο κεφάλαιο στην εταιρεία. Οι αρχές ανταγωνισμού έπρεπε ακόμη να εγκρίνουν τη συμφωνία. Φαίνεται ότι τελικά η συμφωνία δεν εγκρίθηκε και o FTI βρέθηκε με ένα χρέος που ανέρχεται σε διψήφιο ποσό εκατομμυρίων. Μετά από διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε περαιτέρω βοήθεια για την εταιρεία.

Φήμες ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι το αμερικανικό fund ήθελε να αποχωρήσει από τη συμφωνία, επειδή το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να συμφωνήσει σε κούρεμα, δηλαδή μερική διαγραφή του χρέους. Κύκλοι του FTI Group λένε τώρα ότι ο Certares εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένος στη συμφωνία και απλώς περιμένει επίσημες εγκρίσεις.

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές, o FTI δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη της, οπότε άρχισε την Δευτέρα η διαδικασία της πτώχευσης.  Τώρα είναι η σειρά του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης, το οποίο ιδρύθηκε το 2021 να επέμβει. Εάν ένας ταξιδιωτικός πάροχος χρεοκοπήσει, υποτίθεται ότι το Ταμείο θα φροντίσει για την επιστροφή των προκαταβολών των πελατών, εάν είναι απαραίτητο για τον επαναπατρισμό των τουριστών.

Το ταμείο, που οργανώθηκε από τη γερμανική τουριστική βιομηχανία και εποπτεύεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ιδρύθηκε μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Όμιλος FTI, με περίπου 11.000 υπαλλήλους, βρισκόταν σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία βύθισε τον κλάδο σε σοβαρή κρίση. Πρόσφατα, ο τρίτος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός όμιλος μετά την Tui και την DER Touristik βρέθηκε ξανά σε καλό δρόμο χάρη στην αυξημένη ζήτηση. Το τελευταίο οικονομικό έτος 2022/2023, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 10% στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ και απέφερε κέρδη διψήφιων εκατομμυρίων.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Την ώρα που τα σημάδια δείχνουν πιο ευοίωνα από ποτέ για τον ελληνικό τουρισμό, η είδηση πως ένας από τους κολοσσούς της ευρωπαϊκής αγοράς, στο χώρο των tour operator, και μάλιστα το τρίτο μεγαλύτερο γραφείο μετακίνησης τουριστών στην Ευρώπη μπαίνει σε διαδικασία πτώχευσης, προκαλεί σοκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του cretalive  αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες της Κρήτης που είναι ανοιχτοί σε χρήματα και κάνει να λάβουν υπόλοιπα από πέρυσι από το συγκεκριμένο τουριστικό πρακτορείο ενώ ακόμα και τώρα υπάρχουν επισκέπτες στο νησί που έρχονται στην Κρήτη μέσω αυτού του τουριστικού “κολοσσού” της Ευρώπης.  Εύλογη είναι η ανησυχία στην τουριστική οικογένεια του νησιού που βλέπει να προκαλούνται προβλήματα με το καλημέρα, σε μια σεζόν με προσδοκίες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη των κινήσεων του γερμανικού κολοσσού στην τουριστική αγορά.

Μιλώντας στο cretalive, ο κ. Βαλτάκης είπε πως «υπάρχουν αρκετοί ξένοι επισκέπτες στο νησί αυτή την ώρα και πρώτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν πίσω με ασφάλεια. Δυστυχώς τέτοιες εξελίξεις είναι άσχημες για όλη την αγορά, καθώς πτωχεύει ο τρίτος τουριστικός οργανισμός στην Ευρώπη. Ένας tour operator με πολλούς προμηθευτές στην Κρήτη ενώ υπάρχουν και υπόλοιπα από την περσινή χρονιά. Δυστυχώς είναι λυπηρές και καταστροφικές για την αγορά αυτές οι εξελίξεις, καθώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην ευαίσθητη τουριστική αγορά. Μέλημα είναι να υπάρξουν τα μικρότερα δυνατόν προβλήματα στους επαγγελματίες του νησιού και πώς θα επιστρέψουν στις χώρες τους όσοι ξένοι επισκέπτες βρίσκονται στην Κρ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.