Quantcast
FTI: Τι σηματοδοτεί η χρεοκοπία του Tour Operator για τον ελληνικό τουρισμό - Τι δηλώνουν φορείς του κλάδου - enikonomia.gr
share

FTI: Τι σηματοδοτεί η χρεοκοπία του Tour Operator για τον ελληνικό τουρισμό – Τι δηλώνουν φορείς του κλάδου

δημοσιεύτηκε:

Ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται σε  πλήρη εγρήγορση, μετά την πτώχευση ενός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους στην Ευρώπη, του FTI Group.

Mάλιστα οι  τουρίστες, που έχουν κάνει κρατήσεις με τον συγκεκριμένο γερμανικό Tour Operator  θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας  ανέφερε πως  θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών. Τα ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από σήμερα και μετά με τον όμιλο αυτό, είτε θα ακυρωθούν είτε θα γίνει μόνο ένα μέρος από αυτά.

Η χρεοκοπία του FTI Group αναμένεται να έχει επιπτώσεις και για τον ελληνικό τουρισμό, όπως:

  • Την ακύρωση δεκάδων χιλιάδων αφίξεων και των κρατήσεων.
  • Τις οφειλές σχεδόν 60 με 80 εκατ. ευρώ από παρελθόντα έτη. Ωστόσο ένα σημαντικό μέρος αυτών καλύφθηκε το προηγούμενο διάστημα και απομένουν σχεδόν 1 με 2 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά κυρίως σε μικρές μονάδες.
  • Υπάρχουν κάποιες μικρές οφειλές από την τρέχουσα περίοδο που  φαίνεται πως είναι  διαχειρίσιμες.

Πτώχευση του FTI Group: Τι λένε οι φορείς της χώρας για την πτώχευση

Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” o  Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Άρης Μαρίνης.

«Eίναι ένα άσχημο γεγονός. Από την άλλη, είμαστε τυχεροί που έγινε στην αρχή της σεζόν, οπότε θεωρώ ότι θα προλάβουν όλοι οι επιχειρηματίες που συνεργάζονταν με το συγκεκριμένο γραφείο, να κερδίσουν το χαμένο έδαφος» είπε και πρόσθεσε πως  η Κρήτη είχε γύρω στις 60.000 προκρατήσεις και δωμάτια με συμβόλαια, η Ρόδος είχε 30.000, 20.000 είχε η Κως και αρκετές η Κέρκυρα, οι τέσσερις δημοφιλέστεροι προορισμοί της Ελλάδος.

«Το καλό είναι ότι είχαν προλάβει και είχαν πληρωθεί οι περισσότερες υποχρεώσεις από πέρσι και έχουν δοθεί και κάποιες προκαταβολές για φέτος, οπότε φαίνεται ότι η οικονομική ζημιά είναι μικρή προς το παρόν» σημείωσε.

«Θεωρούμε ότι ξεπερνάνε τα 130.000 δωμάτια που έχουν κλειστεί μέσω του συγκεκριμένου γραφείου, αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος αυτός θα ταξιδέψει μέσω άλλων μεγάλων πρακτορείων της Ευρώπης»  εκτίμησε ο κ. Μαρίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι «επειδή η Ελλάδα είναι ένας προορισμός κορυφαίος στην παγκόσμια αγορά, ακόμα κι αν δεν έρθουν όσοι το είχαν προγραμματίσει, θα έρθουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι ούτως η άλλως είχαν ζητήσει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και δεν έβρισκαν κατάλυμα».

«Είμαστε σε μια εποχή που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση. Αυτό που εμείς προβλέπουμε είναι ότι θα είναι μικρή η απώλεια στο τέλος»  κατέληξε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Στο θέμα της πτώχευσης  του ταξιδιωτικού πράκτορα αναφέρθηκε χθες  και  πρόεδρος Συνδέσμου και Τουριστικών Γραφείων  Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης

 μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τη ΕΡΤ. 

«Ο FTI είναι ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη. Ο όμιλος αυτός έφερε πέρυσι στην Κρήτη  περίπου 150 χιλιάδες κόσμο. Είναι ένα τεράστιο νούμερο το οποίο αφορά πάνω από 150 ξενοδοχεία. Ο tour operator είχε προβλήματα από πέρυσι, τους τελευταίους μήνες και είχε βγει προς πώληση από το γερμανικό κράτος.  Ενδιαφέρθηκε κάποιο Fund για αυτό » είπε και πρόσθεσε πως ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό είναι  « τα χρέη που υπάρχουν από πέρυσι  στην Κρήτη, ευτυχώς όμως αυτά δεν είναι πάρα πολλά όπως  είναι  με την  Thomas Cook που είναι 1 εκατ. Τα χρέη στην  Κρήτη  είναι 1.200.000 σε διάφορα ξενοδοχεία». Και συνέχισε λέγοντας πως το πρακτορείο αυτό  συνεργάζεται  με όλες  τις περιοχές της Κρήτης.

Ενώ όσον αφορά στο εάν γίνονται συσκέψεις με το υπουργείο Τουρισμού για το θέμα αυτό είπε «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει δεν είναι  οι συσκέψεις αλλά τι θα κάνουμε για τους πελάτες μας  οι οποίοι είναι εδώ  και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για αυτούς. Δεν μπορεί να κάνει κάτι το υπουργείο Τουρισμού για αυτό. Τι να κάνει ; Πρέπει εμείς να κάνουμε κάτι. Το υπουργείο Τουρισμού δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εμείς πρέπει να κάνουμε. Εμείς έχουμε τους πελάτες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για αυτούς για να ολοκληρώσουν τις διακοπές και για να γυρίσουν πίσω. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Από εκεί και πέρα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.