Διπλωματούχοι ξεναγοί: «Sold out» για τους επόμενους μήνες για πολυήμερες και μεμονωμένες ξεναγήσεις

Θεσσαλονίκη

Η «κλασική Ελλάδα» για Αμερικανούς και Ισπανόφωνους, η ηπειρωτική και η νησιωτική χώρα για τους Κινέζους οι οποίοι άρχισαν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους, κυριαρχούν στα προγράμματα των ξεναγών που κινούνται κυρίως στη Νότια Ελλάδα. Μονοήμερα σε γκρουπ, αλλά και πολλές… πριβέ ξεναγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα με Θεσσαλονίκη, Βεργίνα, Πέλλα, Άγιο Όρος. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου μίλησε στο GRTimes.gr.

Στις 28 Αυγούστου ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων των υποψηφίων, για εισαγωγή κατά την επόμενη εκπαιδευτική σειρά 2023-2025, στις Σχολές Ξεναγών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου του Υπουργείου Τουρισμού. Σύμφωνα με την απόφαση της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 16/8, ορίζεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων και για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από τις 28/08/2023 μέχρι και τις 10/09/2023 σε ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr.

Παράλληλα, γίνονται ενέργειες προγραμματισμού προσλήψεων σε Σχολές Ξεναγών Ρεθύμνου και Κέρκυρας με σκοπό τη μόνιμη στελέχωση και ενδυνάμωσή τους για το 2024.

«Ξεκινάμε τις αιτήσεις στις σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού δίνοντας την ευκαιρία σταδιοδρομίας σε νέες και νέους οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Ξεναγού στην Ελλάδα, να αποκτήσουν ευκαιρίες απασχόλησης στον εξειδικευμένο τομέα του τουριστικού κλάδου» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη  επισημαίνοντας ότι παράλληλα μεριμνούν για την κάλυψη των υψηλών αναγκών της τουριστικής αγοράς, έχοντας ως γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξενάγησης σε όλη τη χώρα.

Πώς κινείται, όμως, η φετινή σεζόν και από την πλευρά των διπλωματούχων ξεναγών; Είναι πολυήμερες ή μονοήμερες οι ξεναγήσεις; Ποιοι τις επιλέγουν, πώς κινείται η Βόρεια και πώς η Νότια Ελλάδα; Τις απαντήσεις μάς τις δίνει για το GRTimes.gr η πρόεδρος του  Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου.

Βόρεια Ελλάδα – Εμφανίστηκαν Τούρκοι αλλά και Ρώσοι

Οι ξεναγοί που μιλούν αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά, αλλά και γαλλικά και εβραϊκά έχουν μια συνεχόμενη ροή δουλειάς. Γάλλοι και Βέλγοι εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη ήδη από πέρυσι, οι Ισραηλινοί είναι σε σταθερή βάση, σ’ ότι αφορά το κομμάτι των ξεναγήσεων, φέτος έχει και αρκετούς Τούρκους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν χαθεί, ενώ δειλά – δειλά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι Ρώσοι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ξεναγήσεων σε Θεσσαλονίκη και κοντινούς προορισμούς ενδιαφέροντος όπως η Βεργίνα, η Πέλλα, το Δίον, ο Όλυμπος, το Άγιο Όρος, αλλά και τα Μετέωρα αφορά μονοήμερα και μικρά γκρουπ, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν αυξηθεί, όπως τονίζει στο GRTimes.gr η κα. Γαϊτάνου, τα μεμονωμένα, τα πριβέ.

Οι περισσότερες κρατήσεις για τα μονοήμερα προέρχονται από τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική και λιγότερες έρχονται από εκείνους που διανυκτερεύουν στην Πιερία.

Σχετικά με τους τουρίστες που προέρχονται από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, οι Βούλγαροι και οι Πολωνοί είναι εκείνοι που επιλέγουν ξεναγό για τις ξεναγήσεις τους σε βασικά αξιοθέατα της Βορείου Ελλάδος, σε αντίθεση με τους Σέρβους και τους Ρουμάνους που δεν αναζητούν ξεναγό.

Οι πολυήμερες ξεναγήσεις στην «κλασική Ελλάδα»

Από διήμερα έως τριήμερα και πενταήμερα είναι τα πακέτα ξενάγησης που επιλέγουν κυρίως Αμερικανοί και Ισπανόφωνοι (Ισπανοί και Λατινοαμερικάνοι) και αφορούν την «κλασική Ελλάδα». «Αθήνα, Δελφοί, Μετέωρα, Αρχαία Ολυμπία, Αργολίδα με Μυκήνες, Επίδαυρο και Ναύπλιο, ίσως και Μυστράς είναι οι ξεναγήσεις της “κλασικής Ελλάδας”» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου. Τα διήμερα «πιάνουν» Αθήνα, Δελφούς, Μετέωρα ωστόσο υπάρχουν και κάποιες πολυήμερες ξεναγήσεις που διαρκούν 14 έως και 20 μέρες.

«Αρκετοί είναι και εκείνοι οι οποίοι μετά την ηπειρωτική Ελλάδα, συνεχίζουν με κρουαζιέρα για τα νησιά, είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση φέτος» προσθέτει η κα. Γαϊτάνου.

Τα μεμονωμένα

Αυξητική τάση φέτος παρουσιάζουν οι πριβέ ξεναγήσεις σε μεμονωμένους τουρίστες. Στην Αθήνα κυριαρχούν οι Αμερικανοί οι οποίοι, κατά βάση, επιλέγουν Αθήνα, Μύκονο και Σαντορίνη.

Αξιοσημείωτη φέτος είναι και η παρουσία των Κινέζων, με χαμηλά νούμερα μεν, αρκετά δε, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς εξαιτίας του covid είχαν εξαφανιστεί. Οι Κινέζοι, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου επιλέγουν κυρίως τα πολυήμερα συνδυάζοντας ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, που εκτός από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο έχουν βάλει στην ατζέντα τους και τη Ζάκυνθο, η οποία έγινε γνωστή σ’ αυτήν την αγορά εξαιτίας γυρισμάτων στο νησί τηλεοπτικής σειράς κινεζικής παραγωγής.

Ακυρώσεις στην αρχή της σεζόν, «sold out» στα τέλη

Ιδιόμορφη η φετινή τουριστική σεζόν και για το επάγγελμα των ξεναγών. Ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά σε μαζικό τουρισμό – η Ρόδος- η οποία καιγόταν επί 13 μέρες εν μέσω υψηλότατης περιόδου- έχασε μεγάλο κομμάτι των τουριστών της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το GRTimes.gr έντονος προβληματισμός υπήρχε και στον κλάδο των ξεναγών, οι οποίοι αφενός είχαν χάσει τη δουλειά τους, αφετέρου υπήρχε αβεβαιότητα για το υπόλοιπο της σεζόν.

«Η σεζόν τον Απρίλιο που αφορά και τα πολυήμερα ξεκίνησε με ακυρώσεις» δηλώνει η κα. Γαϊτάνου ωστόσο στην πορεία ήρθε μια ισορροπία και σ’ ότι αφορά το τέλος της σεζόν, όπου και εκεί επικεντρώνεται η περισσότερη δουλειά των ξεναγών, κυρίως στα πολυήμερα. «Μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου δεν υπάρχει ξεναγός, γίνεται χαμός» δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια. Στα δε πολυήμερα προστίθενται και τα μονοήμερα τα οποία πάρα πολλά είναι της «τελευταίας στιγμής».

Δωρεάν διετής φοίτηση στις Σχολές Ξεναγών

Όπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο Τουρισμού προσφέρει τη δυνατότητα σταδιοδρομίας στο επάγγελμα του ξεναγού, σε απόφοιτους Λυκείου ή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με δωρεάν διετή φοίτηση σε Σχολές Ξεναγών, ανά την Ελλάδα, χωρίς εξετάσεις.

Έχουν διάρκεια 945 ώρες υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων και 35 ημέρες εκπαιδευτικές εκδρομές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οι υποψήφιοι σπουδαστές επιλέγονται με σειρά προτεραιότητας, βάσει μοριοδότησης των προσόντων τους. Απαραίτητα προσόντα εισαγωγής είναι η άριστη γνώση δύο (2) ξένων γλωσσών και η κατοχή τουλάχιστον απολυτηρίου Λυκείου, ενώ υπάρχει ποσόστωση για πτυχιούχους ΑΕΙ.

Μετά την αποφοίτησή τους, αποκτούν δίπλωμα και βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, που τους παρέχει το δικαίωμα πραγματοποίησης ξεναγήσεων σε ιδιώτες, σε τουριστικές επιχειρήσεις – ξενοδοχεία και εν γένει, το δικαίωμα της παροχής υπηρεσιών ξενάγησης στην Ελλάδα.

«Ο σπουδαστής, ύστερα από δυο χρόνια φοίτησης, αποκτάει ταυτότητα ξεναγού και στη συνέχεια μπορεί να δουλέψει σ’ όλη την Ελλάδα» δηλώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος και μέλος της ΠΟΞΕΝ Αναστασία Γαϊτάνου διευκρινίζοντας πως άλλο είναι το επάγγελμα του ξεναγού και άλλο του αρχηγού. Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) απαρτίζεται από περίπου 3.000 και πλέον διπλωματούχους ξεναγούς και ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης από 150 μέλη.

Exit mobile version