Διοικητής της ΔΥΠΑ για επίδομα ανεργίας: Έχουμε 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να εξετάσουμε τις αλλαγές-Τι είπε για τον τουρισμό

ΔΥΠΑ

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που χορηγείται σήμερα το επίδομα ανεργίας στους δικαιούχους έδωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας, Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ”.

«Αν κάποιος άνεργος έχει τρεις προσφορές  για εργασία, σε ειδικότητα που ο ίδιος έχει πει ότι ψάχνει, και αρνηθεί και τις τρεις, τότε διαγράφεται από το Μητρώο Ανέργων για 2 χρόνια. Είναι ένα νέο μέτρο αυτό.

Αλλά υπάρχουν κι άλλες αλλαγές που εξετάζουμε στο επίδομα ανεργίας. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης  έχει υπάρξει χρηματοδότηση για αυτό. Έχουμε και την τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε το επίδομα πιο δίκαιο  και πιο αποτελεσματικό. Να σας πω το εξής απλό: Είτε δουλεύει κανείς 20 χρόνια, είτε δουλεύει 2 χρόνια, παίρνει το ίδιο επίδομα ανεργίας για το ίδιο διάστημα. Ενώ δηλαδή είτε δούλευε κάποιος 20 χρόνια και πλήρωνε εισφορές στο σύστημα με μεγαλύτερο μισθό είτε δούλευε για 2 χρόνια παίρνει το ίδιο ποσό επιδόματος για 12 μήνες. Άρα δεν είναι πολύ ανταποδοτικό. Επίσης το ποσό του επιδόματος της ανεργίας  είναι το ίδιο και για τους 12 μήνες. Δηλαδή κάποιος  παίρνει το ίδιο ποσό  του επιδόματος τον πρώτο μήνα και τον 12κατο μήνα… 510 ευρώ » σημείωσε και ανέφερε πως «πολλοί λένε ότι το σοκ της ανεργίας στους πρώτους μήνες είναι πιο μεγάλο όταν πας από την εργασία στην ανεργία και θα έπρεπε και το επίδομα ανεργίας»

«Έχουμε 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τρέξουμε το πιλοτικό και να εξετάσουμε τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας » συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Για τις θέσεις εργασίας στον Τουρισμό

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της  κάλυψης των κενών θέσεων στις συνθήκες εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι συναγωνίζονται για τους ίδιους εργαζόμενους, πρέπει λοιπόν να δώσουν πολύ καλύτερες παροχές.Εγώ πάντως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και βλέπω ότι έχει ξεκινήσει πολύ καλά ο τουρισμός, που σημαίνει ότι δουλεύουν οι επιχειρήσεις, έχουν προσωπικό και ότι στο τέλος της χρονιάς, όταν κάνουμε ταμείο που λέμε, θα δούμε ότι ίσως οι κενές θέσεις να μην ήταν τόσες πολλές όσες αρχικά είχε δηλωθεί για 80.000 κλπ., ίσως να είναι λιγότερες» τόνισε.

 

Exit mobile version