Δήμος Νεμέας: Ενίσχυση του οινοτουρισμού

Κορυφώνονται την επόμενη εβδομάδα οι «Μεγάλες μέρες Νεμέας» που διοργανώνονται για 11η χρονιά από το Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και το Δήμος Νεμέας, με στόχο την ενίσχυση του οινοτουρισμού και την περεταίρω προβολή των ξακουστού κρασιού ΠΟΠ Νεμέας, που βασίζεται στην φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο, όσο και η προώθηση του οινικού τουρισμού.

Οι «Μεγάλες μέρες Νεμέας» περιελάμβαναν όλο τον Αύγουστο μια πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών για να γνωρίσουν από κοντά τους αμπελώνες, τα οινοποιία και να οδηγήσουν τους επισκέπτες σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι γευσιγνωσίας και αισθητικής πληρότητας.

Στα πλαίσια αυτά, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Νεμέας, με κορύφωση των εκδηλώσεων την ανακήρυξη του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, την Παρασκευή 28 Αυγούστου, σε πρεσβευτή του κρασιού ΠΟΠ Νεμέας, που θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Νεμέας και τα εγκαίνια του πολυχώρου του Συνδέσμου Οινοποιών, όπου θα υπάρχει μόνιμο εκθετήριο και πωλητήριο των κρασιών.

«Πολιτισμός και κρασί είναι αλληλένδετα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι στον πολιτισμό στηρίζεται και ο οινοτουρισμός, στον οποίο στοχεύει η περιοχή.

Ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι υπάρχει αναγκαιότητα να υπάρξει πάντρεμα του πολιτισμού με το κρασί κι εξήγησε πως ο Τίτος Πατρίκιος επελέγη «ως ένας μεγάλος, εν ζωή, πνευματικός άνθρωπος», προκειμένου να συμβολίσει αυτή τη σύζευξη, την απόφαση δηλαδή, να τεθεί η πολιτισμική αξία του τόπου στην πραγματική της διάσταση και να αξιοποιηθεί κατάλληλα και παράλληλα με την τοπική οινοποιητική παραγωγή.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην φετινή παραγωγή λόγω της ασθένειας του περονόσπορου, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, γι’ αυτό το λόγο είπε, οι αμπελουργοί χρειάζονται στήριξη.

Παράλληλα τόνισε, ότι υπάρχει επάρκεια για να ανταποκριθεί η παραγωγή της Νεμέας στις αγορές, αφού πολλοί οινοποιοί έχουν κρατήσει κρασί και το παλαιώνουν, γιατί όπως εξήγησε το κόκκινο κρασί, όσο παλαιώνει γίνεται καλύτερο.

Ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι η επόμενη εβδομάδα κατακλύζεται από μια σωρεία εκδηλώσεων που μπορεί να έχουν ως αφετηρία τους την οινοποιητική παραγωγή, αλλά απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα που αξιοποιεί όλο τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο της Νεμέας.

Ο Δήμος σημείωσε σε συνεργασία με την τοπική οινική κοινότητα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να αναδειχθεί το κάλλος και η αξία του τόπου και στοχεύει στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην ακόμα καλύτερη διαχείριση της οινοποιητικής παραγωγής που πρέπει να συνοδευτεί με την απαιτούμενη ενίσχυση των υπαρχόντων υποδομών της πόλης, κι αυτός ακριβώς τόνισε, είναι ο απώτερος σκοπός της δράσης της δημοτικής αρχής.

Το φημισμένο σε ποιότητα κρασί της Νεμέας είναι σαφώς «η αιχμή του δόρατός της», πρόσθεσε ο δήμαρχος κι αναμφισβήτητα είπε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Νεμέα είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά.

Στις εκδηλώσεις για τις «Μεγάλες Μέρες Νεμέας» περιλαμβάνεται και ο 6ος αγιωργίτικος δρόμος, την αξία του οποίου επισήμανε ο κ. Καλαντζής. Πρόκειται είπε, για ένα ξεχωριστό αγώνα δρόμου μέσα στους αμπελώνες, με την συμμετοχή τριακοσίων και πλέον αθλητών του στίβου από μεγάλα σωματεία της Αθήνας και της περιφέρειας.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως οι αμπελώνες της Νεμέας είναι οι πιο οργανωμένοι των Βαλκανίων, παρομοιάζοντας την αξία του κρασιού της περιοχής με «κόσμημα».

Τέλος, αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή σημείωσε πως υπήρξαν ζημιές λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, ωστόσο ανέφερε, υπάρχει επάρκεια προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση της αγοράς.

Η επιτυχία του κρασιού της Νεμέας είναι το απόσταγμα μιας εύφορης γης, μιας συντονισμένης, οργανωμένης και επαγγελματικής προσπάθειας και κυρίως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «είναι το αποτέλεσμα της εκτίμησης του κόσμου».

Exit mobile version