Περισσότερους από 5.000 Τούρκους τουρίστες αναμένεται να προσελκύσει το καρναβάλι της Ξάνθης το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, οι οποίοι επιλέγουν να επισκεφθούν την περιοχή είτε ως ημερήσιοι ταξιδιώτες είτε έχοντας αποφασίσει να διανυκτερεύσουν σε κάποιο ξενοδοχείο της βόρειας Ελλάδας.
Τις ημέρες εκείνες, εκτός από τους Τούρκους, η Ξάνθη κατακλύζεται επίσης από Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους τουρίστες. “Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες διαμονής γεμίζουν τα ξενοδοχεία από την Ορεστιάδα μέχρι και τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος και τουριστικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης.
“Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε εστιάσει στην προβολή των εκδηλώσεων για τις απόκριες και διαφημίζουμε το καρναβάλι της Ξάνθης. Σε αυτήν την προσπάθεια ο δήμος στέκεται αρωγός, προσφέροντας χώρο πάρκινγκ. Έτσι τα τουριστικά λεωφορεία, που πολλές φορές ξεπερνούν σε αριθμό τα 250, μπορούν να σταθμεύσουν στο χώρο του παλιού αεροδρομίου που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Από εκεί το κέντρο απέχει περίπου 2χλμ και για αυτό ο δήμος φροντίζει να υπάρχουν αστικά λεωφορεία, τα οποία εξυπηρετούν δωρεάν τους επισκέπτες”, επεσήμανε ο κ.Χατζημανώλης.
“Έρχονται Τούρκοι οδικώς από την Προύσα, την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, τα Δαρδανέλια, ακόμη και από τη Σμύρνη”, πρόσθεσε ο κ.Χατζημανώλης.
Οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι της Ξάνθης έλκουν τους Τούρκους και τους αρέσουν επειδή είναι κάτι διαφορετικό και καλά οργανωμένο, σύμφωνα με τον κ.Χατζημανώλη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες στην ευρύτερη περιοχή και πως οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα: “ξεκινούν από 40 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 140 ευρώ ενώ υπάρχουν και ειδικές προσφορές για οικογένειες”.
Παρόλα αυτά, όπως υπογράμμισε ο κ.Χατζηκωνσταντίνου, υπάρχει ένα “μούδιασμα” στην τουριστική κίνηση, καθώς οι Έλληνες τουρίστες έχουν λόγω των γενικότερων συνθηκών περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.
Μούδιασμα υπήρξε και από την πλευρά των Τούρκων, όπως επεσήμανε ο κ.Χατζημανώλης, την περίοδο από 15 Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου, λόγω του πραξικοπήματος και των γεγονότων που ακολούθησαν.
“Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης των 58% των τουριστών, ειδικά στο νομό Έβρου, είναι Τούρκοι και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσουν οι αρμόδιοι και να βελτιώσουν τις υποδομές τους” σημείωσε ο κ.Χατζημανώλης.
“Όταν μιλάμε ωστόσο για το καρναβάλι της Ξάνθης, αναφερόμαστε σε ένα διήμερο, που όπως είναι φυσικό δεν αρκεί. Ας μην ξεχνάμε πάντως, ότι ήταν μια αγορά που δεν υπήρχε και η ανάπτυξη της οφείλεται στον δήμο Θεσσαλονίκης και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έκανε ένα άνοιγμα όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή”, πρόσθεσε. Μεγάλη προσέλευση στην Ελλάδα τουριστών από την Τουρκία πάντως, σημειώνεται σε κάθε επίσημη αργία της χώρας τους.