Χαλκιδική: Τουλάχιστον δέκα τα μεγάλα ακίνητα με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον

Σε τουλάχιστον δέκα ανέρχονται σήμερα τα μεγάλα ακίνητα στη Χαλκιδική με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, τα οποία είτε ανήκουν σε δήμους είτε εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, και μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες αναπτύξεις τουριστικού χαρακτήρα, όπως γήπεδα γκολφ ή σύνθετα συγκροτήματα τουριστικής κατοικίας- ξενοδοχειακών μονάδων.

Τα εν λόγω ακίνητα, όπως και οι μικρότερες παραθαλάσσιες εκτάσεις, συντηρούν «ζεστό» το ενδιαφέρον επενδυτών, που τα παρακολουθούν από κοντά, παρότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων από αυτά ενίοτε περιπλέκει την κατάσταση, καθυστερώντας την αξιοποίησή τους.

Τα παραπάνω επισημαίνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών της περιοχής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης.

«Tα ακίνητα με τουριστικό ενδιαφέρον στη Χαλκιδική σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν είτε στους δήμους είτε στο ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ακινήτων με ενδιαφέρον, τα οποία μάλιστα συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι αυτά των εκτάσεων των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας ή της έκτασης του κάμπινγκ στο Ποσείδι. Μεταξύ των ακινήτων με τουριστικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα ‘μοναστηριακά’, μεγάλα κτήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν απόλυτα ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ σε άλλες όχι», σημειώνει ο κ. Τάσιος και προσθέτει ότι μικρότερα σε έκταση ακίνητα για πιθανή τουριστική χρήση υπάρχουν διάσπαρτα παντού.

Απαντώντας δε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχέση με τις τέσσερις εκτάσεις στον Νέο Μαρμαρά για τις οποίες -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ- πλειοδότησε η βουλγαρική κατασκευαστική εταιρεία «ULTRASTROY EOOD», με προσφορά ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, απαντά: «Τα τέσσερα αυτά ακίνητα δεν είχαν μεγάλη στρεμματική ανάπτυξη και η εταιρεία τα προορίζει απ’ ό,τι φαίνεται για τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών».

Πέρα από τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, προσθέτει, υπάρχουν και μεγάλες δημοτικές εκτάσεις, κυρίως εντός των ορίων των δήμων Πολυγύρου, Προποντίδας, Αριστοτέλη και Σιθωνίας. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, εξηγεί, η έναρξη της αξιοποίησης των ακινήτων προσκρούει στην απουσία δημοτικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, η οποία είναι απαραίτητη για το επόμενο βήμα, ενώ σε άλλες το πρόβλημα φαίνεται πως είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, λόγω μεταξύ άλλων των διεκδικήσεων από Μονές.

«Συνολικά πάντως, θεωρώ πως είναι θετικό ότι μετά από πολλά χρόνια, τόσο οι δήμοι, όσο και οι τοπικές κοινωνίες, άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της τουριστικής ανάπτυξης για μια περιοχή όπως η Χαλκιδική και πλέον δεν βλέπουμε αδικαιολόγητες αντιδράσεις όπως στο παρελθόν’, σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Συμπίεση τιμών μέχρι και κατά 60%

Σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον «βλέπει» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης, σύμφωνα με τον οποίο πάντως οι τιμές είναι πολύ συμπιεσμένες, ενώ η γραφειοκρατία αποτελεί βραχνά, καθυστερώντας σημαντικά τις αγοραπωλησίες ακόμη και ακινήτων μικρής αξίας.

«Σε σχέση με το 2008-2009, οι τιμές στα πολύ καλά ακίνητα έχουν πέσει σήμερα κατά 40% περίπου. Ένα ακίνητο, για παράδειγμα, που πωλείτο προς 500.000 ευρώ, τώρα μπορεί να διατίθεται προς 300.000 ευρώ. Στα δευτερεύοντα και τριτεύοντα ακίνητα η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 60%. Παρόλα αυτά το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν είναι αντίστοιχο της πτώσης των τιμών. Υπάρχει σταθερό και μόνιμο ενδιαφέρον, αλλά δεν έχουμε κάτι συνταρακτικό», υποστηρίζει ο κ. Στιβαχτάρης.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν πολλές αδόμητες εκτάσεις στη Χαλκιδική προς πώληση, «πρώτες και δεύτερες στο κύμα», για τις οποίες όμως σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται ακόμη και ένα ή δύο χρόνια «για να γίνουν τα χαρτιά», λόγω γραφειοκρατίας ή και επειδή το ακίνητο επιβαρύνεται με υποχρεώσεις προς τρίτους.

«Έχουμε αγοραπωλησίες προς συζήτηση ακόμη και δύο χρόνια. Όταν ακόμη και για ένα απλό ακίνητο, αξίας 40.000 ευρώ, μπορεί να χρειαστούν και δύο μήνες μόνο και μόνο για την τροποποίηση και διόρθωση του συμβολαίου και για να μαζέψεις τα χαρτιά που απαιτούνται, φανταστείτε τι ισχύει για ένα ακίνητο αξίας 7-8 εκατ. ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι σήμερα βγαίνουν προς πώληση και κάποια ακίνητα, τα οποία -όπως λένε οι μεσίτες- «πουλιούνται και δεν πουλιούνται», καθώς ενώ οι επαγγελματίες τα κοστολογούν με βάση τις συνθήκες της αγοράς σε ένα «α» ύψος τιμής, οι πωλητές ζητούν πολλαπλάσια χρήματα, με αποτέλεσμα να μη βρίσκονται αγοραστές.

Ποιοι είναι όμως σήμερα οι αγοραστές των ακινήτων συγκριτικά μικρότερης αξίας στη Χαλκιδική; «Περίπου οι μισοί είναι Έλληνες κι άλλοι τόσοι Βαλκάνιοι, από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την πΓΔΜ, αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι αντιμετώπισαν μεν τεράστιο πρόβλημα με το ρούβλι, αλλά είναι παρόντες. Τι αγοράζουν οι Βαλκάνιοι; Κατά κύριο λόγο μικρά ακίνητα αξίας από 20.000 έως 50.000 ευρώ στην περιοχή από την Καλλικράτεια μέχρι το «κλείσιμο» του πρώτου ποδιού και λιγότερο στο δεύτερο” σημειώνει ο κ.Στιβαχτάρης, σύμφωνα με τον οποίο πάντως, παρά τις δύσκολες εποχές, ενδιαφέρον υπάρχει και για πολύ ακριβά ακίνητα, από διάφορες εθνικότητες, μεταξύ των οποίων Έλληνες, Ρώσοι και Βούλγαροι.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ προ ολίγων ημερών, πλειοδότρια για τέσσερα διακριτά ακίνητα στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά, τα οποία είχαν ενταχθεί σε διαγωνιστική διαδικασία με δικαίωμα αντιπροσφορών, μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr (e-Auction), αναδείχτηκε η εταιρεία «ULTRASTROY EOOD».

Τα τέσσερα αγροτεμάχια βρίσκονται κοντά στη βραβευμένη με γαλάζια σημαία ακτή του Νέου Μαρμαρά και παραπλεύρως της επαρχιακής οδού Νικήτης-Σάρτης).

Η πλειοδότρια εταιρεία, με έδρα τη Σόφια, δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών, με κύριο αντικείμενο την έρευνα, τον σχεδιασμό και την ανέγερση κτηρίων οικιστικού και διοικητικού χαρακτήρα, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- έργα για τη βουλγαρική κυβέρνηση, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση στη γείτονα.


Exit mobile version