Ρεπορτάζ του Bloomberg από την καρδιά -σχεδόν- της Αθήνας αναφέρει πως η αθηναϊκή Ριβιέρα, που απέχει μόλις 20 λεπτά από την Ακρόπολη και το Κέντρο αν και θα έπρεπε να σφύζει από ευκατάστατους τουρίστες του διεθνούς τζετ σετ, είναι προορισμός προς αποφυγή λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ακτογραμμή των 70 χλμ. με τα καθαρά καταγάλανα νερά, τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα και τη θέα που κόβει την ανάσα στον Σαρωνικό Κόλπο διαθέτει μόνο ελάχιστα πολυτελή ξενοδοχεία τα οποία δυσκολεύονται να βρουν καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πλούσιων πελατών που θα μπορούσαν να τα επισκέπτονται. Αντιθέτως, αυτοί δεν τα γνωρίζουν και έτσι χάνεται η ευκαιρία για τη χώρα που στηρίζει το 20% του ΑΕΠ της στον τουρισμό να προσελκύσει πλούσιους τουρίστες σ’ αυτό το σημείο.
Στην Ελλάδα, γράφει το Bloomberg, δεν βοηθά το γεγονός ότι υποτιμούν τέτοιες δουλειές αν και οι τουριστικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες προσφέρουν δουλειά σε περίπου 3,8 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Αν και το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 18%, το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, παραμένει πρόκληση το να βρεθούν καλά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι στον τουρισμό.
Οι ελλείψεις προσωπικού και επαρκών επενδύσεων εμποδίζουν τον κλάδο του τουρισμού να εκμεταλλευτεί πλήρως τα φυσικά πλεονεκτήματα του ήλιου και της άμμου σε μια χώρα με περίπου 6.000 νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων θα είναι κρίσιμη καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αναδυθεί από μία δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά ένα τέταρτο και άφησε στο χαμηλότερο σημείο της άνεργο το 27% του εργατικού δυναμικού, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Bloomberg.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 18η ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα κέρδη από τους διεθνείς επισκέπτες στα τελευταία επτά χρόνια, ακολουθώντας την Ισπανία (5η), την Τουρκία (9η), την Πορτογαλία (11η) και την Ιταλία (12η), σύμφωνα με ταστοιχεία του Παγκόσμιο Οργανισμού Ταξιδίων και Τουρισμού.
Πηγή: Bloomberg