Quantcast
Αριστοτέλης και Πυθαγόρας στην υπηρεσία του τουρισμού - enikonomia.gr
share

Αριστοτέλης και Πυθαγόρας στην υπηρεσία του τουρισμού

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα δήμοι της χώρας σε μία προσπάθεια προσέλκυσης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα.

Η «Καθημερινή» εντόπισε δέκα δράσεις που δρομολογούν σε τοπικό επίπεδο οι Αρχές για την αξιοποίηση των φυσικών χαρακτηριστικών, της πολιτιστικής ιστορίας και άλλων πλεονεκτημάτων των προορισμών με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού τους προϊόντος.

Ετσι, ο Δήμος Ρεθύμνης προωθεί σχέδιο δημιουργίας ενός σπηλαιολογικού πάρκου με την αξιοποίηση μιας σειράς σπηλαίων που έχουν ανακαλυφθεί σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το σπήλαιο στο Γεράνι.

Εχει προηγηθεί μία σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια ανάδειξης του ποδηλατικού τουρισμού με ένα δίκτυο ειδικών διαδρομών 12,5 χλμ. στην πόλη, ενώ θα προστεθούν αλλά 100 χλμ. στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμος Θήρας επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εδραίωση της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού 12 μηνών. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει το πρόγραμμα «Σαντορίνη όλο τον χρόνο», το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δράσεις (γαστρονομικές, αθλητικές κ.ά.) που διατηρούν το ενδιαφέρον των τουριστών για επισκέψεις στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από τη πλευρά τους οι Δήμοι Τήνου και Πόρου αποφάσισαν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πεζοπορικού τουρισμού. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο Δήμος Βόλου, ο οποίος με την ολοκλήρωση του έργου θα επιχειρήσει την προβολή του πεζοπορικού δικτύου σε αγορές όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Βρετανία. Ο Δήμος Καλυμνίων ενισχύει τις δράσεις του για την ανάδειξη του καταδυτικού και αναρριχητικού τουρισμού, διοργανώνοντας φεστιβάλ με αυτό το αντικείμενο. Ο Δήμος Αριστοτέλη επιχειρεί να αξιοποιήσει τουριστικά την ιστορία του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προτείνει την υιοθέτηση μηνύματος που να εμπεριέχει τους όρους «Αριστοτέλης» και «Αγιον Ορος», όπως για παράδειγμα «Από την γη του Αριστοτέλη στην πύλη του Αγίου Ορους. Ζήσε τη μαγεία διαχρονικά». Ο Δήμος Βοΐου έχει καταθέσει την πρόταση «Δρόμοι του εμπορίου, της παράδοσης και γνώσης» που περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων με άλλες χώρες όπου έδρασαν και πρόκοψαν οι Σιατιστινοί έμποροι και λόγιοι με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής διαδρομής.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Δίου – Ολύμπου είναι προσανατολισμένος στην περαιτέρω ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας του «Ολύμπου» είτε με τη δημιουργία κέντρου τουριστικής προβολής στο Λιτόχωρο και την προώθηση αθλητικών δράσεων (ορειβατικών, αναρριχητικών αγώνων κ.ά.) είτε με την προβολή του αγροτουρισμού και οινοτουρισμού της περιοχής μέσω του μηνύματος «Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου». Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας συνεχίζει την υποστήριξη δράσεων με σημείο αναφοράς την ιστορία του τόπου και την προώθηση των τοπικών προϊόντων του προορισμού.

Ξεχωρίζει η γιορτή της Τσακώνικης Μελιτζάνας στο Λεωνίδιο για την προώθηση ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Στο νησί της Αποκάλυψης, ο Δήμος Πάτμου προωθεί τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό με την υποστήριξη θεματικών εκδηλώσεων όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης και το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής.

Παράλληλα, ο Δήμος Σάμου επιχειρεί να προσελκύσει τουρίστες προβάλλοντας τον προορισμό ώς τη πατρίδα του Πυθαγόρα. Ηδη έχει εκφραστεί σχετικό ενδιαφέρον από Γερμανούς μαθητές. Ο δήμος εξετάζει τη θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών εκδρομών με πιθανή ονομασία «Στα ίχνη του Πυθαγόρα» που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μαθητών που έχουν έφεση στις φυσικές επιστήμες.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.