Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Διευκρινίσεις Στυλιανίδη για τις αυξημένες τιμές- Έρχεται πιλοτικό πρόγραμμα για πρασίνισμα πλοίων

εισιτήρια

Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έδωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Συνδέσεις”.

«Mέχρι τώρα οι τιμές στα συμβατικά πλοία είναι λογικές» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης  ωστόσο ξεκαθάρισε πως  η αγορά είναι ελεύθερη και το υπουργείο -πλην των άγονων γραμμών-δεν μπορεί να παρέμβει και ότι η ουσία είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

 Μέσω του παρατηρητήριο τιμών που λειτουργεί στο υπουργείο γίνονται συστάσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες είπε αναφερόμενος  στο θέμα των εισιτηρίων ενώ προειδοποίησε πως «αν χρειαστεί θα καταλήξουμε στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Για τις άγονες γραμμές

Αναφερόμενος στις υποδομές στα νησιά δήλωσε ότι πρέπει να βελτιωθούν ενώ μιλώντας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά και τους κινδύνους που υπάρχουν κατά τη μεταφορά τους με πλοία παραδέχθηκε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι. Kαι μίλησε και για τις άγονες γραμμές.  Ύστερα από τους σχετικούς διαγωνισμούς που έχουν γίνει «δεν υπάρχει νησί που δεν θα είναι διασυνδεδεμένο είτε με τον Πειραιά είτε με κοντινά μεγάλα νησιά» σημείωσε .

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Πιλοτικό πρόγραμμα 80 εκατ. για πρασίνισμα πλοίων

Επίσης προανήγγειλε πως θα υπάρξει πιλοτικό πρόγραμμα για πρασίνισμα πλοίων.

Όπως  τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας η μεγάλη πρόκληση είναι το πώς θα «πρασινίσουμε» την ακτοπλοΐα, πώς θα φτάσουμε σε πράσινα πλοία στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. «Μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων καταφέρει να ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα 80 εκατ. για πρασίνισμα πλοίων στις άγονες γραμμές με στόχο έπειτα να διαθέσουμε επιπλέον 360 εκατ».

«Στη ναυτιλία δεν θα έχουμε μόνο ένα πράσινο καύσιμο, θα έχουμε βιοαιθανόλη, θα έχουμε πράσινο υδρογόνο, θα έχουμε αμμωνία, θα έχουμε ηλεκτρικά… Είναι ακόμη απροσδιόριστο που θα καταλήξουμε για  αυτό και υπάρχει και μεγάλο θέμα λιμενικών υποδομών»  συμπλήρωσε.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 600 εκατ. ευρώ με μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη δημιουργία λιμενικών υποδομών για τα «πράσινα» πλοία περιγράφοντας τις ενέργειες που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ναυτιλίας.

«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στη ναυτιλία παγκοσμίως. Έχει πάνω από το 60% των πλοίων των ευρωπαϊκών πλοίων» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η ελληνική ναυτιλία και οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες».

 

Exit mobile version