Αισιοδοξία για τη νέα τουριστική σεζόν παρά την πτώση το πρώτο δίμηνο

Αρνητικά ξεκίνησε το 2017 για τον εισερχόμενο τουρισμό, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία των αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων αφίξεων αλλά και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις που δημοσιοποίησε, χθες, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Oι οδικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μειώθηκαν κατά 60.000 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016, ενώ οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 18.000 και οι θαλάσσιες κατά 1.500. Επίσης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν πτωτικά τον Ιανουάριο.

Πάντως, για το σύνολο του έτους το Ινστιτούτο αναφέρει ότι οι προβλέψεις είναι θετικές παρότι υπάρχουν έντονα στοιχεία αβεβαιότητας λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και λόγω των ευρύτερων διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων. Η εκτίμηση που έχει διατυπώσει ο ΣΕΤΕ για φέτος κάνει λόγο για συνολικές αφίξεις περί τα 28 εκατ. και για έσοδα μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία των μεγάλων ξένων τουριστικών οργανισμών βασίζονται στην αυξημένη ζήτηση αεροπορικών δρομολογίων προς την Ελλάδα για τη θερινή σεζόν, στις βελτιωμένες συνθήκες καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αγορές του ελληνικού τουρισμού –με εξαιρέσεις την Ιταλία και τη Βρετανία– και στα αποτελέσματα των ερευνών της ΙPK και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού. Κατά το Ινστιτούτο, σημαντικό ρόλο για την αύξηση της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης αναμένεται να παίξει η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών στη Ρωσία και της ανατίμησης του ρουβλίου έναντι του ευρώ κατά περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2016, ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα των ταξιδιωτικών γραφείων, κατέγραψε πτώση κατά 4,3% ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 0,2%.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version