Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων- Όλα όσα εξετάζονται

Airbnb

Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Όπως ανακοίνωσε χθες η αρμόδια υπουργός , Όλγα Κεφαλογιάννη  «το υπουργείο Τουρισμού θα νομοθετήσει κάποιες μίνιμoυμ λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ένας έλεγχος. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καν έλεγχος στη βραχυχρόνια μίσθωση» .

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθούν παράμετροι όπως

Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαθέτουν τα οικήματα τους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb θα έχουν -με την ενεργοποίηση του πλαισίου αυτού- νέες υποχρεώσεις προς την κυβέρνηση.

Το πλαίσιο των προδιαγραφών

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο των προδιαγραφών  για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φαίνεται πως θα διαμορφωθεί με βάση τις εισηγήσεις που έχει κάνει στην κυβέρνηση  το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας αλλά και ο Σύνδεσμος του κλάδου για το θέμα αυτό.  Αναλυτικά:

Α. Το  Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας ( ΞΕΕ)

To Επιμελητήριο έχει προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξουν οι παρακάτω λειτουργικές προδιαγραφές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

Β. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων

Ο Σύνδεσμος προτείνει να υπάρξουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αναλυτικά:

Επιπλέον, προτείνεται να εξεταστεί μια σειρά από προϋποθέσεις για τα καταλύματα. Μερικές από αυτές είναι:

 

Αirbnb: Σε ποιες περιοχές  απαγορεύονται από το νέο έτος οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις

Από το 2025 θα απαγορευθούν οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας. Αναλυτικά το μέτρο αυτό ισχύσει:

 

 

.

Exit mobile version