Παρόλο που η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αύξηση των διανυκτερεύσεων και αναπτύσσεται τουριστικά προσπαθώντας να επανακάμψει λόγω του πλήγματος που υπέστη από την οικονομική κρίση, χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, για να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες χρειάζεται κοστολογημένος στρατηγικός σχεδιασμός και βελτίωση των υποδομών.
Για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι 31 Μαΐου 2017 οι διανυκτερεύσεις στην πόλη (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι) παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 4%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, όπως και η αύξηση του 5,6% με την οποία έκλεισε η περσινή χρονιά. Ωστόσο, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι “τα ποσοστά αυτά δεν συγκρίνονται με άλλες περιοχές καθαρά τουριστικές”. “Αυτό είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνει όσα λέγαμε τόσα χρόνια ότι υπάρχει Ελλάδα δύο και τριών ταχυτήτων και σε αυτές εντάσσεται και η Θεσσαλονίκη”, είπε.
“Η μέση πληρότητα έχει φτάσει σε αξιοπρεπή επίπεδα, καθώς ξεπέρασε το 65%. Είμαστε όμως πάρα πολύ χαμηλά στη μέση τιμή δωματίων και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο”, είπε ο κ.Θωμόπουλος και πρόσθεσε: “Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε, όχι μόνο εμείς οι ξενοδόχοι. Χρειάζεται και ο προορισμός να βελτιώσει την εικόνα του, για να μπορέσει να τραβήξει καλύτερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου πελάτες στην πόλη μας”.
“Εκεί που πραγματικά υστερεί η πόλη μας είναι τα οικονομικά μεγέθη. Αν ένας προορισμός στο σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δεν έχει υγιή νούμερα ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας δεν μπορεί να εκσυγχρονίζεται, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και αυτό εν τέλει πλήττει τον προορισμό, δεν πλήττει μόνο τον κλάδο”, σημείωσε.
Ο κ.Θωμόπουλους ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι “μέχρι το 2010 είχαμε μια εξάρτηση από την ελληνική αγορά της τάξεως του 75% ενώ εκείνη την εποχή αντίστοιχα η Αθήνα είχε 75% αλλοδαπούς και 25% Έλληνες”. “Όταν μπήκαμε στην κρίση, η Θεσσαλονίκη υπέστη καθίζηση. Το κενό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με την μονομερή εξόρμηση όλων μας στο εξωτερικό. Άλλωστε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων για τους Έλληνες ήταν τεράστιος. Αν και φτάσαμε σε αξιοπρεπή επίπεδα στο κομμάτι της πληρότητας δεν έχουμε ακόμη αναπληρώσει το οικονομικό σκέλος και αυτό διότι απολέσαμε ένα μεγάλο τμήμα του επαγγελματικού (corporate) τουρισμού”, εξήγησε.
Αυτοί, όπως ανέφερε, είναι και οι επισκέπτες που αφήνουν περισσότερα χρήματα στον προορισμό. Η μείωσή τους ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΘ, δεν έχει να κάνει με την προβολή και την προώθηση της πόλης αλλά με το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα, ειδικά στις εκτός Αθήνας περιοχές, έχει καταστραφεί.
“Ο Οργανισμός τουρισμού χρειάζεται τεχνοκρατική στελέχωση”
“Η Ένωση ξενοδόχων παλεύει και προσπαθεί για την προσέλκυση τουριστών όπως και άλλοι φορείς είτε του ιδιωτικού τομέα είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμος και η περιφέρεια”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια με έναν επαγγελματικά στελεχωμένο Οργανισμό Τουριστικής Προβολής, ο οποίος θα εργάζεται με τεχνοκρατικά και επαγγελματικά κριτήρια, η Ένωση Ξενοδόχων δεν πρόκειται να συνδράμει οικονομικά.
“Δεν θέλουμε να αφήσουμε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, του οποίου την ύπαρξη θεωρούμε απαραίτητη”, είπε ο κ.Θωμόπουλος αλλά όπως επεσήμανε πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να μην έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων αιρετά στελέχη. “Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με την ανάγκη μιας διαφορετικής προσέγγισης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στον τρόπο λειτουργίας του”, πρόσθεσε.
Τα παραπάνω ανέφερε ο κ.Θωμόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων στο ΔΣ της ΕΞΘ, στη διάρκεια των οποίων διετέλεσε για πέντε θητείες πρόεδρος και τις επικείμενες εκλογές της Ένωσης την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις οποίες, όπως ανακοίνωσε, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.