Θετική είναι η συμβολή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αύξηση του αριθμού των τουριστών στην Ελλάδα, όπως τόνισε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Χαράλαμπος Καρίμαλης.
Μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο “Τουρισμός: Το μοντέλο του μέλλοντος”, που διοργανώνουν τα πέντε διμερή επιμελητήρια, ο κ. Καριμάλης επισήμανε ακόμη ότι από το σύνολο των 1.600.000 ενοικιαζόμενων κατοικιών στη χώρα, τα ακίνητα που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση δεν ξεπερνούν κατ’ εκτίμηση τα 90.000, δηλαδή ποσοστό 5,5% του συνόλου, οπότε αδίκως δαιμονοποιούνται.
Από την πλευρά του, ο Τζούλιο Ντελ Μπάλτζο (Julio Del Balzo), στέλεχος της AirBnB Ιταλίας, Ελλάδας και Κροατίας, υποστήριξε ότι μέσω της ενοικίασης αυτού του είδους ο ταξιδιώτης βιώνει μια διαφορετική εμπειρία, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να ζήσει σαν ντόπιος και για λίγες μέρες να νιώσει σαν κάτοικος του προορισμού που επισκέπτεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στη Θεσσαλονίκη είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα του AirBnB 2.200 καταλύματα, ενώ οι ενεργοί “οικοδεσπότες” στην πόλη υπολογίζεται πως είναι 1.600. Μόνο το 2018 οι αφίξεις αγγίζουν τις 127.000, με μέσο όρο διαμονής 3,4 μέρες.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι καταχωρήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πλατφόρμα της Booking.com αυξήθηκαν κατά 256% το 2018 σε σχέση με το 2017, ενώ οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 56%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Σακελλαρίδης, account manager της Booking.com.