Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να προχωρήσει άμεσα, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, η παραχώρηση των 99 στρεμμάτων της παράκτιας ζώνης των πρώην Λιπασμάτων, στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ζήτησαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Χρήστος Βρετάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση.
Ο κ. Βρετάκος, είπε ότι μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού στα μέσα Δεκεμβρίου το 2015 για παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης στο δήμο, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος και νομική φόρμουλα προκειμένου η υλοποίησή της να γίνει άμεσα.
«Θέλουμε αυτό να γίνει σύντομα, γιατί οι κάτοικοι αυτής της πόλης χρειάζονται να επισκέπτονται το καλοκαίρι ένα χώρο προσβάσιμο και με ασφάλεια», δήλωσε ο δήμαρχος Κερατσινίου, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γεφυρώσουμε τα λόγια με τις πράξεις».
Από την πλευρά του ο κ. Γαβρίλης είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς -ΟΛΠ, ΤΑΙΠΕΔ και υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών- συμφωνούν στην παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης στον Δήμο, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για νομοθέτηση και υλοποίησή της.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ανέφερε ότι ο ΟΛΠ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει δικαστικές διενέξεις από προσφυγές, ενώ τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών τονίζουν ότι δεν έχουν την πολιτική νομιμοποίηση να εμπλακούν σε υπόθεση που αφορά τον ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ.
Το δε ΤΑΙΠΕΔ, όπως συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης, δηλώνει ότι ο πιο ορθόδοξος τρόπος είναι να εξελιχθεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, η οποία σε λίγο καιρό θα συζητηθεί στη Βουλή και στην επιτροπή ανταγωνισμού, και από τη σύμβαση αυτή να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη έκταση από τον ΟΛΠ και να περάσει στο ελληνικό Δημόσιο, που με τη σειρά του να προχωρήσει στην παραχώρηση του χώρου προς τον Δήμο.
Κάτι τέτοιο, σημείωσε ο κ. Γαβρίλης, δημιουργεί επισφάλειες, καθώς αυτό που υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, δεν προκύπτει από πουθενά. Προσέθεσε, επίσης, ότι στη σύμβαση παραχώρηση ΟΛΠ-ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που δημιουργεί ακόμα μια επιπλέον επισφάλεια, καθώς αναφέρει ότι αν σε 24 μήνες οι χερσαίοι χώροι που εξαιρούνται δεν χρησιμοποιηθούν για τη χρήση που προβλέπονται, δύναται ο επενδυτής να ξαναθέσει το θέμα σε διαβούλευση και μετά από συνεννόηση να του επιστραφούν.
Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει ηττηθεί περιβαλλοντικά εδώ και πολλά χρόνια και αυτό που επιχειρείται είναι να αλλάξει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της ευρύτερης περιοχής με ένα σχέδιο μεγάλων αναπλάσεων και μεγάλων παρεμβάσεων.
«Περιμένουμε από τους εμπλεκόμενους να μας δώσουν συγκεκριμένη απάντηση», τόνισε και προσέθεσε:
«Είμαστε στη θέση να εκπροσωπήσουμε τη δικαίωση ενός αιτήματος 23 χρόνων χιλιάδων ανθρώπων και ότι αυτή τη δικαίωση καλούμαστε να τη διαμεσολαβήσουμε και όχι να την κεφαλαιοποιήσουμε για λογαριασμό μας.
Ξέρουμε από την άλλη πλευρά ότι τα συμφέροντα οργανώνουν τη δική τους άμυνα που επί 20 χρόνια δεν παρεμβαίνουν και δεν μιλάνε καθόλου για την αξιοποίηση αυτών των χώρων».