ZEW: Η Ελλάδα μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος

Η Ελλάδα μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της εκτιμά ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών μελετών Clemens Fuest με δηλώσεις του στο Γερμανικό Focus σημειώνοντας ότι «εφόσον σταματήσει ο αποπληθωρισμός, τα χαμηλότοκα δάνεια με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος θα μπορούν να αποπληρωθούν από τους Έλληνες».

Για υπερβολικές προσδοκίες από την ΕΚΤ προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus o πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ: «Δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να κρύβονται πίσω από την ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τη νομιμοποίηση να παίξει το ρόλο μιας κυβέρνησης», λέει ο γερμανός οικονομολόγος.

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να βγει από την κρίση και μάλιστα χωρίς έξωθεν οικονομική βοήθεια εμφανίζεται ο Κλέμενς Φουστ, τονίζοντας ότι «η αποπληρωμή του χρέους γίνεται σε βάθος χρόνου και τα επιτόκια είναι χαμηλά. Υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα επιστρέψει σε έναν κανονικό πληθωρισμό η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της».

«Εύθραυστη» χαρακτηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας ότι η ευρωκρίση μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Κατά την άποψή του ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι «λαϊκιστικά κόμματα να αυξήσουν την επιρροή τους και να σταματήσουν την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο κίνδυνος αυτός όμως δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Και στην Ισπανία και την Ιταλία ενισχύονται λαϊκιστικά κόμματα», εκτιμά ο πρόεδρος του ZEW.

Exit mobile version