Quantcast
Υπουργείο Επιχειρηματικότητας ζητεί ο Χατζηθεοδοσίου - enikonomia.gr
share

Υπουργείο Επιχειρηματικότητας ζητεί ο Χατζηθεοδοσίου

δημοσιεύτηκε:

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Α.Τσίπρα, αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ι. Χατζηθεοδοσίου, ζητώντας τη σύσταση Υπουργείου Επιχειρηματικότητας.

Απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων ετών, τονίζοντας ότι “τα τελευταία 7 χρόνια λόγω της ύφεσης έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ο οποίος δεν μπορεί να αντέξει. Κλείνει. Έχουμε 400 χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι προβληματικές με τα «κόκκινα» δάνεια, έχουμε μία φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα, η οποία δεν δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας, πιστεύουμε λοιπόν ότι όλα αυτά πρέπει να πάρουν ένα τέλος και θα πρέπει η οικονομία να πάει μπροστά. Και η οικονομία θα πάει μπροστά όταν δώσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των επιχειρήσεων”.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΕΑ, “στους τελευταίους λόγους του πρωθυπουργού διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία στροφή και αυτή η στροφή είναι προς την επιχειρηματικότητα. Προσπαθούμε να βρεθούν τρόποι τόσο από τα προγράμματα ΕΣΠΑ όσο και από τη φιλοσοφία που βγαίνει πλέον από τους υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για την επιχειρηματικότητα για μία αλλαγή και όχι δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας αλλά μια φιλοσοφία που θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις τόσο στο εσωτερικό με τη μείωση των εισαγωγών όσο και στο εξωτερικό με την εξωστρέφεια και την αύξηση των εξαγωγών. Στο ραντεβού που είχα προσωπικά με τον πρωθυπουργό, φάνηκε ότι θέλει ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκφράζει το επιμελητήριο να τις στηρίξει και να δοθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξής τους. Με αυτή λοιπόν τη λογική το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας προτείνει συμβολικά την αλλαγή της ονομασίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε υπουργείο Επιχειρηματικότητας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, αρνείται τη δαιμονοποίησή της και δίνει τις προϋποθέσεις ώστε οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας να πάρουν μπροστά που θα είναι η αφορμή να λυθούν και το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Γιατί χωρίς την ανάπτυξη των επιχειρήσεων οι όποιες φορολογίες ή το όποιο ασφαλιστικό δεν έχουν ούτε παρόν ούτε μέλλον”.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις προτάσεις του ΕΕΑ προς την κυβέρνηση, ο κ.Χατζηθεοδοσίου συμπεριλαμβάνει κίνητρα “συγκέντρωσης” καθώς επισημαίνει ότι “η χώρα μας έχει 97% επιχειρήσεις από 0 έως 9 άτομα. Μόλις 3% είναι αυτές που ονομάζουμε μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις ένα μεγάλο μέρος τους ξέρουμε ότι και εμείς ότι είναι επιχειρήσεις «ζόμπι». Δηλαδή στην πραγματικότητα υπάρχουν, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τη φορολογία ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Ο μοναδικός τρόπος για να μιλήσουμε για επιχειρηματικότητα στη χώρα είναι να υπάρξουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις, να υπάρξουν κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις και με τις οικονομίες κλίμακος να μπορέσουν και να σταθούν αλλά και να εισάγουν προϊόντα. Σε αυτή λοιπόν τη λογική θα θέλαμε από τον πρωθυπουργό να δούμε σταδιακά τέτοια σχήματα να υπάρχουν και βεβαίως πρέπει να συνοδευτούν από μείωση της φορολογίας και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και όπως προ είπα μόνο η αύξηση των θέσεων εργασίας μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ.Χατζηθεοδοσίου αναμένεται να επισημάνει ότι, “το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει εκφράσει πολλές φορές την έντονη ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικά για την αντιμετώπιση που έχουν τύχει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες.

Θα μπορούσε βάσιμα να υποστηρίξει κάποιος ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει «δαιμονοποιηθεί», καθώς όχι μόνο δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές που να την στηρίζουν και να δίνουν προοπτικές ανάπτυξης, αλλά αντίθετα συνεχίζεται η στοχοποίηση των επιχειρήσεων. Μόνον για εισπρακτικούς λόγους ασχολείται, πλέον, η Πολιτεία μαζί τους, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, που έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, εξακολουθεί να αγνοείται χαρακτηριστικά η δυναμική που μπορεί να δώσουν, τόσο στην οικονομία μας, όσο και σε μείζονα κοινωνικά θέματα, όπως της απασχόλησης”.

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, ο πρόεδρος του ΕΕΑ θα υπενθυμίζει ότι “για όλα τα παραπάνω είχα την τιμή και την ευκαιρία να σας ενημερώσω και προσωπικά, και είχα λάβει τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση σας θα ασχοληθεί επισταμένα με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ως ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Σχεδόν δύο μήνες μετά, δεν έχει συμβεί το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν οι μικρομεσαίοι να πλήττονται από τη βαριά φορολογία, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την ελλιπή αρωγή από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους κινδύνους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και, βεβαίως, από την παντελή απουσία μακρόπνοου σχεδιασμού για τη βελτίωση του επιχειρείν στην Ελλάδα”.

Όπως σημειώνεται στην ίδια επιστολή, “σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προχωρά προς μία νέα πρόταση και συγκεκριμένα τη δημιουργία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Εφόσον η πρότασή μας γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση σας θα αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι είστε αποφασισμένος να στηρίξετε τις ελληνικές επιχειρήσεις και ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για την ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και κατ΄επέκταση για την ελληνική οικονομία.

Στη κατεύθυνση αυτή μπορείτε άμεσα να προχωρήσετε στη μετονομασία του Υπουργείου Ανάπτυξης σε ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τον προσανατολισμό των δράσεων του υπουργείου. Κάτι ανάλογο έχει εφαρμοστεί και σε περισσότερο αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπως έχετε παραδεχθεί και ο ίδιος, η ενίσχυση του επιχειρείν μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας”.

Όπως τονίζεται, “με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το οποίο θα έχει στόχευση προς την σωτηρία των επιχειρήσεων που διαθέτουν πλάνο βιωσιμότητας, την αύξηση νέων υγιών επιχειρηματικών προσπαθειών αλλά και στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, είναι βέβαιο ότι θα σταλεί προς όλους ένα σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και τις καταστροφικές συνέπειες της. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορείτε να υπολογίζετε και στη βοήθεια που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και τα Επιμελητήρια της χώρας, λόγω των έμπειρων στελεχών τους και της άριστης γνώσης που διαθέτουν για την αγορά και τα προβλήματα της.

Είναι απολύτως βέβαιο, ότι με τις επιχειρήσεις μας καθηλωμένες στην εσωστρέφεια και στην απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε ανάκαμψη”, καταλήγει η σχετική επιστολή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.